Glöd · Ledare

Svegfors förslag dödar fristående medier

Aktuellt i Politiken, ATL, Arbetaren, Dagen, Dagens ETC, Fempers, Flamman, Hemmets Vän, Inblick, Internationalen, Landets Fria Tidning, Maia, Miljömagasinet, M-L Proletären, NU, Offensiv, Syre, Sändaren, Tidningen Global och Världen Idag är nyhetstidningar med helt olika värdegrunder. Det är kristna, konservativa, liberala, centerpartistiska, socialdemokratiska, gröna och röda. De är relativt små och fristående från de stora mediekoncernerna och de är de som ser till att det fortfarande finns någon slags mediemångfald i Sverige. Om det nya mediestödet, som regeringens utredare Mats Svegfors presenterade i måndags, blir verklighet är det frågan hur många av de tidningarna som blir kvar. Från att haft ett rättighetsstöd blir de beroende av en “undantagsbestämmelse” som ska ge ett begränsat antal medier stöd om en politiskt tillsatt nämnd bedömer att de är av ”särskild vikt för mediemångfalden”.  Svegfors beskriver det stödet som en rännil.

Vi har under fler år sett att mediestödsnämnden och framförallt deras kanslichef fått och tagit sig allt mer makt över vilka tidningar som ska få stöd och därmed kunna överleva. Under de senaste fem åren, från att han tillträdde, har han lyckats lägga ner 20 av 68 fådagarstidningar (tidningar som kommer ut en eller två gånger i veckan). På det sättet har makten över journalistiken flyttats från tidningarna och dess utgivare till en politiskt tillsatt nämnd och dess moderate kanslichef. Nu fullbordas det genom att rättighetsstödet tas bort helt och det blir upp till nämndens godtycke att bedöma vilken media som är av ”särskild vikt för mediemångfalden”.  Innan räckte det med att vara en nyhetidning som tillräckligt många prenumererade på. Nämnden fick i övrigt inte lägga sig i innehållet. Men nu ska de alltså bedöma vad som är av särskild vikt. Särskild vikt för vem? Kanslichefen? Nämnden? Den just då sittande regeringen? Riksdagsmajoriteten? Den typen av styrning av medier hör inte hemma i en demokrati.

Men även de tidningar som nämnden kommer bedöma är av tillräckligt vikt kommer få kraftigt sänkt stöd och en total oförutsägbarhet som gör det omöjligt att planera och bygga en stabil och långsiktig redaktion. Dessutom kommer även de som får stödet få ett glapp på över fyra månader utan stöd, mellan det gamla och det nya stödet. Det nya stödet ska bara betalas ut till de som behöver det och inte till de som går med vinst, gott så. Men hur ska den tidning som inte gått med vinst och byggt upp ett kapital klara de fyra månaderna som glappet mellan stöden innebär?

Press- eller mediestöd är verkligen inte oproblematiska eller något självklart bra. Det är inte stöd till företag och verksamheter. Ni som följer denna ledarsida vet att vi istället alltid förordar direkta och villkorslösa pengar direkt till invånarna. Så de i detta fall har råd att betala vad bra journalistik verkligen kostar, om det är det som de prioriterar. Men så länge vi har ett mediestöd bör vi vara väldigt uppmärksamma på att det inte styr och därmed inskränker de fria medierna.

Det nya stödets utformning sägs gynna lokal journalistik, men risken är uppenbar att stödets utformning gör att det blir en extremt likriktad lokaljournalistik som helt domineras av de tre stora mediekoncernerna. De är dom som kan bygga upp publicistiska system som alla deras tidningar kan använda och sedan lägga allt på redaktionell personal lokalt. Det är nämligen bara det som stödet får gå till. En fristående aktör måste också finansiera publiceringssystem, teknik och administration. Och det finns det inte utrymme för med det nya stödet.

Vi lever i en tid där de nationalkonservativa är på frammarsch och grundläggande demokrati och friheter är hotade. I den tiden är det än viktigare att vara på sin vakt mot alla former av inskränkningar och påverkan på fri media och en politiskt tillsatt nämnd som bedömer media utifrån innehållet är en direkt farlig väg. Här bör Svegfors göra om och göra rätt. Gör han inte det vore det bättre att avskaffa mediestöden helt och låta alla tidningar verka fritt på liknande villkor.

Staten är aldrig någon att hålla i handen och den kommer bli det än mindre framåt. Istället är det upp till oss själva om vi ska bygga alternativ. Alla som vill se alternativ, frihetlig och grön media behöver bidra till det på det sätt den kan. Vill du kunna läsa Syre även 2024 så sprid vårt material, prenumerera, uppmana vännerna att göra det samma, ge bidrag och bidra gärna med dina tankar till vår debattsida.

Syre har aldrig tidigare haft så stor och bra redaktion som nu och på tidningensyre.se kommer nya texter hela tiden.

Regering förhandlar med Turkiet om mänskliga rättigheter och vapenexport.