Radar · Nyheter

Naturskyddsföreningen: ”SD:s väljare har anledning till oro”

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl reagerar över att SD-politiker sprider falska uppgifter om hennes organisation.

Förra veckan avslöjade Syre att Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Jessica Stegrud spridit falska uppgifter om Naturskyddsföreningen och pekat ut organisationen som ”Miljöpartiets utomparlamentariska gren”.
– Att en högt uppsatt politiker slänger sig med falska påståenden är mycket allvarligt, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen i en kommentar till Syre.

Det var i förra veckan som Syre avslöjade att Jessica Stegrud, riksdagskandidat för Sverigedemokraterna och Europaparlamentariker, på Twitter sprider falska påståenden om Naturskyddsföreningen. Hon påstod att Naturskyddsföreningen är ”Miljöpartiets utomparlamentariska gren” som drivs av ”ideologi och inte vetenskap”.

"Allvarligt för det tilltron till politiken"

Johanna Sandahl som är ordförande  i Naturskyddsföreningen reagerar starkt på att en högt uppsatt politiker sprider falska påståenden om hennes organisation.

– Påståendena är helt felaktiga. Naturskyddsföreningen är en partipolitisk obunden organisation. Den absoluta merparten av våra intäkter kommer från medlemmar och givare. Det statliga stöd vi tar emot handlar nästan uteslutande om biståndsmedel som går till vårt samarbete med miljöorganisationer runtom i världen. Att en högt uppsatt politiker slänger sig med falska påståenden på det sättet är naturligtvis mycket allvarligt, för både det demokratiska samtalet och för tilltron till politiken, säger hon i en kommentar till Syre.  

Förra veckan sökte Syre Jessica Stegrud för en kommentar. Men på telefon hänvisade hon att alla frågor skulle ställas på mejl. Hon återkom dock aldrig med svar om vad hon byggde sina påståenden på.

"SD:s väljare har anledning att oroa sig"

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen har tidigare sagt att det är ett bra betyg att SD:s politik sågas av miljöorganisationer.

– Vi har betydligt bättre miljöpolitik än vad WWF eller Naturskyddsföreningen har så det hade varit ett dåligt betyg om man fick högt betyg där. Det är bättre att ha ett lågt betyg där, hävdade Kinnunen.

Johanna Sandahl säger att Naturskyddsföreningen bedömningar över partiers miljöpolitik baseras på forskning och menar att Sverigedemokraternas väljare borde oroa sig över partiets miljöpolitik.

– Naturskyddsföreningens granskningar spänner över en stor bredd av miljöpolitiska frågor. Våra ståndpunkter baseras på det som enligt forskningen krävs för att det ska finnas en chans att möta kriserna för klimat och biologisk mångfald. Sverigedemokraternas väljare har all anledning att oroas över att partiet uppenbarligen ser det som en seger att konsekvent hamna i botten i miljöorganisationernas granskningar.