Krönikor

Det här händer när jorden har feber

Hur mår du när du har 1,5 graders feber? Inget vidare, eller hur? Om du har 2,5 graders feber har du troligen svårt att göra mer än att ligga i sängen. Världens klimat tål inte heller feber väl. Det forskarna fruktar är när olika system går i baklås, det som brukar kallas för tipping points. Då orkar naturen inte längre kompensera utsläpp, ökade temperaturer, färre växt- och djurarter, och så vidare. Istället gasar den på i fel riktning. Ett exempel på det är när tundran i Sibirien tinar på grund av varmare väder och släpper ifrån sig enorma mängder koldioxid som tidigare varit bunden i tundran, som i sin tur ökar på uppvärmningen ännu mer.

Sverigedemokraterna har deklarerat att klimatförändringarna inte är så farliga och att en ökning av världens medeltemperatur med 2,5 grader inte är någon katastrof. Låt oss titta på vad som händer vid 2 eller 3 graders ökning. Förutsatt att inga system går på baklås. Gör de det är konsekvenserna långt mycket värre än de redan nu katastrofala uträkningar som finns.

Det första man behöver förstå är att 2,5 grader inte fördelas jämt så att vädret alltid är ett par grader varmare. Istället ökar risken för extremt väder såsom skyfall, hetta, torka, stormar och så vidare. Lite varmare väder har ingen dött av, men jordskred, översvämningar och värmeböljor, det är både dödligt och fruktansvärt dyrt att reparera och skydda sig mot. Riskerna ökar exponentiellt. Det är därför det är så stor skillnad på om medeltemperaturen ökar med 1,5 eller 2 grader. Risken för en helt isfri arktisk sommar är 10 procent vid 1,5 grader men 80 procent vid 2 grader, exempelvis. Klimatförändringarna sker snabbast vid nord- och sydpolen. I mars var det 40 grader varmare i Antarktis och 30 grader varmare i Arktis, än normalt.

Rysslands invasion av Ukraina, skapade världssvält och rekordhöga elpriser. Krig och umbäranden i Afghanistan, Somalia, Iran och Etiopien skapar enorma flyktingströmmar. Med trängsel, fattigdom, migration och naturkatastrofer följer också risk för sjukdomar och pandemier. Vi vet nu att ingen kan skydda sig från luftburet virus som corona. Det som händer där, påverkar oss här.

Exempel på platser som troligen kommer att bli obeboeliga är Bangladesh och de afrikanska länderna runt ekvatorn. Redan vid 2 graders ökning stiger antalet drabbade av översvämningar med 550 procent i Bangladesh. Vid 4 grader har siffran ökat till 3200 procent. Antalet heta nätter vid Afrikas ekvator, med temperaturer över 28 grader, ökar med 142 dagar vid 2 grader varmare medeltemperatur och stiger temperaturen med 3 grader kommer långt mer än hälften av alla nätter vara varmare än 28 grader. Sådana heta nattemperaturer är direkt farliga för människor. Hotet finns också mycket närmre. Forskare varnar för att risken för årslånga torkperioder runt medelhavet ökar med 97 procent om jordens medeltemperatur ökar med 3 grader. Globalt ökar antalet extrema värmeperioder med 343 procent vid 2 graders temperaturökning och antalet extrema köldperioder med 82 procent.
Procenten spelar roll. Vilken värld vi lämnar över till barnen är upp till oss.

Vi kan hejda klimatförändringarna

Vi tar inte klimatförändringarna på allvar