Radar · Utrikes

Joe Bidens klimatplan kan gå igenom

Joe Manchin, den ende demokrat som uttalat sig mot Joe Bidens klimatpaket så sent som för ett par veckor sedan säger sig nu ha svängt i frågan.

Efter att länge ha kämpat i motvind ser nu Joe Bidens klimatplan ut att kunna godkännas i kongressen. Senatorn Joe Manchin har som enda demokrat motsatt sig planen, men verkar nu ha svängt i frågan.

369 miljarder dollar (närmare 3800 svenska miljarder svenska kronor) kommer att satsas på ”energisäkerhet och klimatförändringsprogram” i USA under de närmaste tio åren om planen röstas igenom i nästa vecka. Det jämna läget mellan demokrater och republikaner i kongressen har inneburit att alla demokrater måste rösta för klimatplanen för att den ska kunna gå igenom. Men demokraten Joe Manchin sade sig så sent som för ett par veckor sedan vara emot planen, rapporterar bland annat Bloomberg.

Nu har Manchin kommit överens med resten av demokraterna och tillsammans med majoritetsledaren Chuck Shumer har han presenterat en sammanfattning av det de kommit överens om. Paketet för klimatet ingår i ett större paket där också 64 miljarder dollar läggs på sjukvården och 300 miljarder går till att betala av på statsskulden.

Det hela ska finansieras med hjälp av skatteökningar som väntas dra in omkring 739 miljarder dollar. Bland dessa ingår en 15-procentig minimiskatt på företag, men bara de som värderas till över en miljard dollar.

Paketet som nu ser ut att kunna få godkänt är en betydlig nedbantad variant av det paket som Biden först presenterade för ett år sedan. Då diskuterades ett paket av storleken 3500 miljarder dollar, något som sedan bantades ner till 2200 miljarder.

Men om alla demokrater röstar för det sista utkastet så innebär det ändå att det blir den största klimatsatsningen någonsin i USA.