Radar · Migration

Extrem torka kan driva miljoner på flykt i Somalia

Länderna på Afrikas horn är hårt drabbat av torka, som driver upp priserna på mat och gör bristen på vatten osäker.

Länderna på Afrikas horn är svårt drabbade av torka. I Somalia kan över en miljon människor tvingas på flykt på grund av de allt svårare levnadsförhållandena – bristen på vatten har inte varit så allvarlig på över 40 år.

Torkan på Afrikas horn är svårare än på mycket länge och kan komma att driva över en miljon människor på flykt bara i Somalia under de kommande sex månaderna. Somalia är det land som är hårdast drabbat av de torra väderförhållandena. Vattenhål och grunda källor torkar upp och bristen på vatten är den värsta på över 40 år i stora delar av landet, varnar FN:s migrationsorganisation IOM för.

Torkan dödar även boskap och har drivit upp priserna på mat. Priserna har stigit så pass mycket att de flesta människor inte har råd att handla nödvändigheter längre. Över 3,2 miljoner människor är i nuläget påverkade av torkan och hittills har cirka 245 000 tvingats överge sina hem. Det sannolika är att läget kommer fortsätta förvärras. Bland annat på grund av att det finns oro för att Somalia, som har regnperiod från och med i april, kommer drabbas av den fjärde misslyckade sådana i rad.

– Om vi agerar nu, kan vi mildra konsekvenserna och minska antalet människor som drivs på flykt. Omedelbart agerande är nödvändigt för att rädda liv och förhindra att nöden ökar, säger Mohamed Abdelazim, IOM:s koordinator i Somalia, i ett pressmeddelande.

IOM har analyserat data från tidigare perioder av torka för att få en bättre bild av vilka effekter den pågående har. Baserat på det finns det två möjliga scenarior för utvecklingen under de kommande  månaderna, enligt organisationens beräkningar. Antingen kommer närmare en och en halv miljon människor tvingas bort från sina hem, eller så kommer det stanna närmare miljonen. Allt beror på hur det internationella samfundet tillsammans med Somalias regering hanterar den pågående krisen. IOM påpekar i sitt pressmeddelande också att torka, liksom andra effekter av klimatkrisen, ofta leder till ökad konflikt och ökat våld och menar att det i nuläget är mycket viktigt att förebygga detta.