Radar · Migration

Afghaner förbjuds att lämna landet

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid vid en intervju i januari.

Ett reseförbud för afghaner införs, meddelar talibanerna, och hävdar att syftet är att förhindra att afghaner möter svårigheter utomlands. Samtidigt genomförs en stor ”rensningsoperation” i huvudstaden Kabul.

Evakueringar som organiserats av länder eller organisationer förbjuds av talibanerna, och även familjer som försöker lämna landet på egen hand måste nu ha en anledning för att inte stoppas.

– Jag måste tydligt säga att personer som lämnar landet med sina familjer och inte har en ursäkt … vi kommer att hindra dem, sade talespersonen Zabihullah Mujahid vid en presskonferens sent på söndagen.

Även med en ”ursäkt” får kvinnor inte lämna landet utan att ha med sig en manlig släkting.

Reserestriktionerna kan drabba tusentals afghaner som har lovats asyl utomlands efter att ha arbetat med USA-ledda styrkor eller andra utländska organisationer innan talibanerna tog över makten i Kabul i augusti i fjol.

Under helgen genomfördes en stor sökinsats efter ”kidnappare, tjuvar och plundrare” i Kabul, vilket talibanerna kallade en ”rensningsoperation”.

Sedan talibanerna tog över makten har Afghanistan hamnat i en svår ekonomisk kris som lett till att många försöker lämna landet, även om de inte haft kopplingar till den tidigare regimen eller utländska styrkor.