Radar · Utrikes

Tysk nazisekreterare överklagar dom

Irmgard Furchner som dömts för medhjälp till mord på tusentals människor under Förintelsen överklagar sin dom.

En 97-årig tyska som dömdes för medhjälp till tusentals mord överklagar sin dom. Hon är den första kvinnan på flera årtionden att ställas inför rätta för brott begångna under nazitiden.

Irmgard Furchner dömdes den 20 december i år till två års villkorligt straff för brotten i rättegången, som enligt åklagarna kunde vara en av de sista rättegångarna om Förintelsen.

Som tonåring arbetade Irmgard Furchner i koncentrationslägret Stutthof som stenograf och maskinskriverska på lägerkommendantens kontor. Enligt åtalet hjälpte och stöttade hon därmed de ansvariga ”i det systematiska dödandet av de som satt fängslade i lägret mellan juni 1943 och april 1945.

Runt 65 000 människor dödades i Stutthof i närheten av Gdansk i dagens Polen, bland dem judiska fångar, polska motståndsmän och sovjetiska krigsfångar. Som nazikommendanten Paul Werner Hoppes sekreterare hade Furchner ingående kännedom om allt som skedde i lägret, enligt åklagaren.

Furchner har upprepade gånger sagt sig vara oskyldig. Försvarsadvokater vill få henne frikänd och anser att det saknas bevis för att hon bortom rimligt tvivel visste om det systematiska dödandet.

Det är ännu oklart när den federala domstolen ska pröva målet.