Radar · Utrikes

Nya lagar banar väg för högerregering i Israel

Den kontroversielle knessetledamoten och ytterhögerpolitikern Itamar Ben-Gvir blir nationell säkerhetsminister i den nya israeliska regeringen.

Benjamin Netanyahu är redo att återvända som Israels premiärminister. För att bana väg för veteranens nya regering – enligt bedömare den mest högerorienterade i landets historia – har en rad kontroversiella lagändringar klubbats igenom.

Efter nästan två månaders mödosamma förhandlingar presenteras under torsdagen Israels nya regering. Koalitionen blir den mest religiösa och den mest högerorienterade som någonsin styrt Israel, enligt politiska bedömare.

Bland de tillträdande ministrarna finns två kontroversiella politiker, Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir, som båda skapat rubriker för sin hårdföra politik och förespråkande av utökade bosättningar på Västbanken.

För att Smotrich, ledare för den högerextrema partigruppen Religiös sionism, ska kunna få en post i försvarsdepartementet har en lagändring klubbats igenom som tillåter två ministrar att vara knutna till samma portfölj.

Dessutom har parlamentet knesset röstat för att stärka makten för ministern för nationell säkerhet, en post som tillfaller ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, ledare för nationalistiska partiet Otzma Yehudit (på svenska ungefär ”Judisk makt”).

Därutöver får nu politiker som tidigare dömts för brott, men inte fått en frihetsberövande dom, bli ministrar. Lagändringen tros främst syfta till att låta Aryeh Deri från det religiösa partiet Shas att få en post i Netanyahus regering, trots sin tidigare dom för skattebrott.