Radar · Inrikes

Våldsamma skyfall sprider sig

Våldsamma skyfall dränker delar av Sverige.

Just nu dränker våldsamma skyfall källare, garage – och till och med skolor. Värst drabbat är Linköping som fått 96 millimeter under natten och ovädret kommer av allt att döma att sprida sig.

— Regnet ligger som ett stråk från Jönköpings län, upp över Östergötland och sedan vidare mot Uppland, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Regnmängderna ställde till med problem på flera håll redan under lördagen. I Jönköping fick räddningstjänsten rycka ut efter larm om översvämningar i en skola och på flera andra platser, rapporterar Jönköpings-Posten.

I Linköping med omnejd tvingades räddningstjänsten åka på ett flertal översvämningslarm, rapporterar Corren.

— Vi har haft ett 30–tal ärenden. Det har varit ansträngt men hanterbart, säger Pedher Helmer, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten i Östergötland, till TT.

Hel månadsnederbörd på en natt

— De flesta larmen har handlat om vattenskador i översvämmade källare och garage. Några har även rört blixtnedslag där träd börjat brinna eller automatlarm gått i gång.

Just Linköping-Malmslätt är det område som fått allra mest nederbörd – från lördagskvällen fram till söndagens morgon handlar det om 96 millimeter, enligt SMHI. Det kan jämföras med att augusti brukar bjuda på 60–70 millimeter – på en hel månad. Och ovädret håller i sig.

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn för östra och inre Svealand, samt stora delar av Götaland, som sträcker sig fram till måndagskvällen.

— Södra Götaland ser ut att kunna få betydande mängder, men även Blekinge, Skåne, Öland och Gotland får räkna med att regnet gör entré.
Lokalt finns det risk för översvämningar, men det kommer att vara stora lokala variationer. Inte förrän framåt tisdag ser det ut som att vädret stabiliserar sig, säger Mattias Lind.

Radar · Inrikes

Så googlade svenskarna 2023

Svenskarna ville ha svar på många aktuella frågor av Google under 2023.

"Vad är Hamas?" och "Hur mycket får jag i elstöd?". Här är googlingarna som toppar i Sverige 2023.

Fakta: Söktrender i Sverige 2023

Nyheter och händelser:
1. Kriget i Israel och Gaza
2. Elstöd
3. Gröna Lund olycka
4. Wagnergruppen
5. Kriget i Sudan
6. Fallet Madeleine McCann
7. Stenungsund
8. Kurdiska räven
9. Europeisk energikris
10. Turkiet jordbävning
Källa: Google
Radar · Miljö

Tidspressad klimatchef: Får inte misslyckas

Sultan al-Jaber, en olje-vd från Förenade arabemiraten, leder förhandlingarna på FN:s klimatmöte COP28 i Dubai.

Kampen mot klockan har börjat. Striden om att fasa ut fossila bränslen är bara en av konfliktfrågorna som återstår på klimatmötet COP28 i Dubai.Som så ofta handlar bråken om pengar.

Ordföranden för FN:s globala klimatmöte, Sultan al-Jaber, har lagt i en högre växel för att försöka ena världens länder kring en ny klimatöverenskommelse. På tisdag vill han vara färdig, men många stora frågor återstår att lösa.

– Att misslyckas är inget alternativ. Det som vi vill uppnå ligger i allas intresse, överallt, säger han.

På söndagen samlade han alla länders representanter till en ”majlis”, ett traditionellt sätt att lösa problem i Förenade arabemiraten. Ministrar och förhandlare satt i en stor ring och förde fram sina ståndpunkter. Ett annorlunda försök att nå en kompromiss.

Blockerar

På sittningen gjorde både Saudiarabien och Irak klart att de motsätter sig alla formuleringar om att fasa ut olja, kol och naturgas. Hittills har världen aldrig lyckats enas om att sluta använda fossila bränslen, trots att det är roten till klimatproblemet. Men det är hårt tryck att få till en historisk skrivning om detta på COP28.

Saudiarabien sätter sig alltid på tvären i alla skeden, enligt Alden Meyer på tankesmedjan E3G som har följt landet i klimatprocessen i 30 år.

– Men om ordförandeskapet och andra länder lyckas få Kina, Indien, Ryssland och andra att röra på sig och acceptera någon form av skrivning om utfasning av fossila bränslen kommer trycket på saudierna att bli överväldigande, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Komplicerade frågor

Men det finns också många andra komplicerade, olösta frågor på bordet. Och som så ofta kokar flera av dem ner till pengar.

En grupp på 20 länder, där bland annat Saudiarabien, Kina och Indien ingår, har gjort klart att de anser att rikare länder behöver ta större ansvar när det gäller utsläppsminskningar.

– I varje möte trycker de (rika länderna) på och pressar utvecklingsländerna att göra mer och mer, utan att erbjuda medlen som behövs för att genomföra åtgärder – utan att acceptera att en utfasning inte kan se likadan ut för alla om den ska vara rättvis, säger Diego Pacheco, talesperson för gruppen till The Guardian.

– Och detta medan de fortfarande ökar sin produktion av fossila bränslen.

På söndagen kom också ett förslag på ett regelverk för anpassning till klimatförändringar. Men de mest utsatta länderna för extrema temperaturer, torka och skyfall var missnöjda med förslaget. Även här handlar mycket av konflikten om pengar.

Känsligt läge

Just nu är klimatförhandlingarna inne i ett komplicerat skede. Alla bitar måste falla på plats för att en överenskommelse ska kunna klubbas och världen ska ha någon möjlighet att nå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

– Frågan är om det här tog oss närmare eller längre ifrån varandra, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till TT efter söndagens sittning.

En sak står dock redan klar.

Nästa års klimattoppmöte kommer att hållas i Azerbajdzjan. Det blir tredje året i rad som ett land med stora fossila intressen håller i ordförandeskapet – vilket lär väcka kritik.

Radar · Inrikes

Trots åldersgräns – ungas snusande ökar

Vitt snus är vanligt i svenska skolan.

Fler snusar i den svenska skolan. Enligt nya siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) använder minst var fjärde gymnasieelev vitt snus.

”Vi kan se att ungas användning av vitt snus fortsätter att öka även i år, trots att en åldersgräns infördes i augusti 2022”, säger Sir Thor, forskare hos CAN i ett pressmeddelande.

CAN:s årliga rapport visar att 13 procent av niorna och 24 procent av gymnasieeleverna har använt vitt snus de senaste 30 dagarna.

När det kommer till tyngre saker visar rapporten att det är en liten del av eleverna som står för en stor del av narkotikakonsumtionen.

”Ett liknande mönster syns i den vuxna befolkningen”, säger Siri Thor.

7 procent i nian och 15 procent på andra året i gymnasiet säger att de någon gång har använt narkotika.

I rapporten från CAN framgår även att spel om pengar har ökat rejält bland pojkar som går andra året på gymnasiet, 40 procent har spelat om pengar senaste året.