Radar · Inrikes

Våldsamma skyfall sprider sig

Våldsamma skyfall dränker delar av Sverige.

Just nu dränker våldsamma skyfall källare, garage – och till och med skolor. Värst drabbat är Linköping som fått 96 millimeter under natten och ovädret kommer av allt att döma att sprida sig.

— Regnet ligger som ett stråk från Jönköpings län, upp över Östergötland och sedan vidare mot Uppland, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Regnmängderna ställde till med problem på flera håll redan under lördagen. I Jönköping fick räddningstjänsten rycka ut efter larm om översvämningar i en skola och på flera andra platser, rapporterar Jönköpings-Posten.

I Linköping med omnejd tvingades räddningstjänsten åka på ett flertal översvämningslarm, rapporterar Corren.

— Vi har haft ett 30–tal ärenden. Det har varit ansträngt men hanterbart, säger Pedher Helmer, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten i Östergötland, till TT.

Hel månadsnederbörd på en natt

— De flesta larmen har handlat om vattenskador i översvämmade källare och garage. Några har även rört blixtnedslag där träd börjat brinna eller automatlarm gått i gång.

Just Linköping-Malmslätt är det område som fått allra mest nederbörd – från lördagskvällen fram till söndagens morgon handlar det om 96 millimeter, enligt SMHI. Det kan jämföras med att augusti brukar bjuda på 60–70 millimeter – på en hel månad. Och ovädret håller i sig.

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn för östra och inre Svealand, samt stora delar av Götaland, som sträcker sig fram till måndagskvällen.

— Södra Götaland ser ut att kunna få betydande mängder, men även Blekinge, Skåne, Öland och Gotland får räkna med att regnet gör entré.
Lokalt finns det risk för översvämningar, men det kommer att vara stora lokala variationer. Inte förrän framåt tisdag ser det ut som att vädret stabiliserar sig, säger Mattias Lind.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV