Radar · Miljö

Egna höns visar vägen mot hållbarhet

Intresset för att ha egna höns har ökat och i många kommuner är det grönt ljus så länge inte grannarna klagar på tuppen.

Intresset för att skaffa hobbyhöns är en del i människors engagemang för omställningen av samhället. Det menar Jenny Syrén från småländska Virestad, som själv tagit steget från några hönor i villaträdgården till aktiv strävan efter självförsörjning på landet.

– Vi drivs av en önskan att leva mer hållbart, ett kretsloppstänkande där man känner att man gör något för miljön, säger hon medan hennes man Henrik förbereder hemfärden från smådjursmarknaden i norra Skåne.

Fortfarande är det en försvinnande liten del av hönsen i Sverige som hålls i mindre flockar, bara en dryg halv promille. Men intresset för att skaffa höns som sällskap och hobby ökar, visar senaste statistiken från Jordbruksverket.

Antalet höns i Sverige varierar över åren och utbrott av till exempel fågelinfluensa kan ha stor inverkan. Men den långsiktiga trenden är att antalet höns ökar.

Stort intresse

Framför allt är det de stora anläggningarna som växer. 98 procent av alla höns finns på industriella anläggningar med mer än 5000 hönor. Men antalet höns som hålls i mindre flockar, upp till 50 stycken, ökar också. Förra året fanns det 38 180 sådana hönor, att jämföra med siffran för 2020, då antalet var 33 613.

– Vi säljer en del tuppar och hönor när vi har för många, de är inte svåra att bli av med, det har varit ett otroligt sug efter höns de senaste åren, säger Jenny Syrén.

– Det började redan under pandemin och nu i år är det fler än någonsin som hör av sig och vill börja hålla höns själva.

Jenny och Henrik Syrén försöker leva hållbart med odlingar, höns och bin på den lilla gården i Småland
Jenny och Henrik Syrén försöker leva hållbart med odlingar, höns och bin på den lilla gården i Småland. Foto: Jeanette Thelander

–Jag tror att det handlar mycket om att man vill leva mer hållbart och vara en del av omställningen. Intresset för att odla har också ökat och vill man inte hålla på med konstgödsel så producerar hönorna fantastisk gödsel. Dessutom äter de mer än gärna matrester, så man minimerar sitt eget svinn.

För familjen Syrén började vägen till ett mer hållbart liv med några hönor i trädgården till villan som de bodde i från början. Men ganska snart började intresset för att odla sin egen mat och leva mer i harmoni med naturen pocka på. Flytten ut till ”riktiga landet” blev så småningom oundviklig.

– Vi odlar mycket själva och vi har bin också, vi vill gärna bidra till hela kretsloppet. Bina hade vi faktiskt också redan när vi bodde i villa. Grannarna var väldigt tacksamma, de hade aldrig haft så mycket frukt och bär som när vi började med biodling.

Skapar förståelse

De människor som hon kommer i kontakt med som vill börja med höns till husbehov säger ofta att de gör det för barnens skull. Man vill att barnen ska få förståelse för hållbarhet och miljö.

– Många säger också att de gärna vill ha höns för att slippa köpa ägg i affären. Man vill veta att djuren har det bra och lever goda liv.

Enligt Jenny Syrén är alltså höns ofta en del av omställningen på det privata planet och hon menar att människor i dag är mer miljömedvetna än tidigare.

– Dessutom är höns fantastiskt trevliga djur. De är så mysiga att ha runt sig, man blir harmonisk och avslappnad!