Radar · Utrikes

Biden tillkännager nedskrivning av studielån

Planen för nedskrivningar av studieskulder som Biden presenterade i onsdags skulle innebära att var fjärde afroamerikan skulle bli helt fria från studielån.

Frågan om nedskrivning av studieskulder har länge diskuterats bland demokrater i USA och var central i Joe Bidens valkampanj år 2020. I onsdags presenterade Biden ett förslag som ska minska federala studieskulder med 10 000 dollar per person,  motsvarande ca 106 000 kronor. 

I dagsläget har uppskattningsvis 45 miljoner amerikaner studielån som totalt sett uppgår till 16 000 miljarder kronor. Enligt det förslag som tillkännagavs av Biden i onsdags ska de federala studieskulderna skrivas ner med 10 000 dollar. Ytterligare nedskrivningar utlovas även för personer som fått särskilt ekonomiskt stöd på grund av dåliga ekonomiska förutsättningar, så kallade Pell Grants.

Endast individer som tagit lån före den 1 juli i år och som tjänar mindre än 125 000 dollar om året kommer att ha möjlighet att få sina studielån nedskrivna. I ett officiellt uttalande noterar Biden att frågan är kontroversiell och att det finns både de som tycker att siffran är för hög och de som tycker att siffran är för låg.

– Jag är övertygad om att min plan är ansvarsfull och rättvis. Förmånen kommer främst gynna medel- och låginkomsttagare, det kommer hjälpa både nuvarande och framtida låntagare och åtgärda ett system som är fundamentalt trasigt, sa Biden. 

Samtidigt förlänger Biden pausen för inbetalningar av studieskulder till årsskiftet, en åtgärd som gällt under pandemin.