Radar · Arbetskritik

Skyddsombud kämpade för städarnas luncher – blev plötsligt uppsagd

Som skyddsombud drev Olivia Glad bland annat frågan om att städarna skulle ha tid att äta en ordentlig lunch.

Skyddsombudet Olivia Glad drev frågan om att hon och hennes kollegor på ett städföretag skulle få möjlighet att äta en ordentlig lunch. Plötsligt sades hon upp från sin tjänst. Företaget anklagade henne för att ha låtsats vara sjuk, men Olivia tror själv att det var en ursäkt för att bli av med henne. Det rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

Trapphus, parkbänkar, bilen. Det är några av de platser som fick agera lunchrum när 23-åriga Olivia Glad skyndade mellan städföretagets kunder i Gävle. Med flera mil mellan vissa av kunderna såg hon det som nästintill omöjligt att hinna tillbaka till kontoret för att äta under sin 30 minuters lunchrast. Som skyddsombud började hon driva frågan om att städarna skulle få möjlighet att äta en ordentlig lunch, berättar hon för Kommunalarbetaren.

– Jag visste att det fanns en risk att jag skulle bli otroligt illa omtyckt av cheferna, men jag kände att jag behövde göra det ändå. Det känns tråkigt att jag inte hann skapa riktig förändring.

”Illojal”

För efter några månader som skyddsombud blev hon kallad till ett möte med sin chef. Hon sades upp, med förklaringen att hon hade varit ”illojal”. Arbetsgivaren anklagade henne för att ha låtsats vara sjuk i tre dagar, för att hon hade varit bortrest under en kortare sjukskrivning. Men Olivia berättar för Kommunalarbetaren att hon själv tror att det handlar om att hon hade blivit för besvärlig i sin roll som skyddsombud.

”Eget val”

I ett mejl till Kommunalarbetaren uppger städföretagets vd Viktor Hamwi att han inte vill kommentera Olivias fall, men att städarna har möjlighet att äta hos kunder eller på kontoret.

”Var medarbetare äter sin lunch är alltid ett eget val. Dock säkerställer vi alltid att det finns tid i schemat och avtal med våra kunder så att våra medarbetare kan sitta ner i lugn och ro för att kunna ta rast och äta sin medhavda mat”.

Med hjälp av facket nådde Olivia sedan en förlikning med städföretaget. Hon fick tre månaders lön och slutade på företaget.