Glöd · Ledare

Kommer Värmland gå med i Nato?

Ett nytt parti har sett dagens ljus. Partiet Fria Wermland går till val på att göra Värmland till ett självständigt land och frigöra sig från Sverige. 
Skälet är att partiets grundare anser att makten kommit för långt ifrån medborgarna. All makt kan inte samlas i Stockholm och Bryssel. Partiet vill se decentralisering och ökat självstyre för kommunerna.

I en alltmer globaliserad och centraliserad värld är det ett perspektiv som förtjänar att lyftas. Le Pen vann tack och lov inte det franska presidentvalet, men att makten hamnat långt ifrån medborgarna är hennes och andra populisters livsluft.

Hur internationellt samarbete ska samsas med medborgarnas möjlighet till demokratiskt inflytande och självbestämmande är vår tids tiotusenkronorsfråga, i alla fall om vi vill stoppa populisternas framfart. Inte minst på landsbygden finns också berättigade frågor om vilken kompensation man får för de naturresurser storstädernas välstånd bygger på.

Men även om tanken med ökat medborgarinflytande är god är partiet tyvärr ett högerprojekt. De vill se sänkta skatter och stärkt äganderätt men utan att svara på hur samhällets orättvisor ska utjämnas. Statens centraliserade makt över människor kommer i ett sådant land ersättas av företagens och de rikas makt.

Att Sverige nu av allt att döma går med i Nato utan att folkomrösta om saken skulle kunna ge partiet vatten på sin kvarn om medborgarnas bristande inflytande. Vad partiet tycker om Nato är oklart men nog borde de se riskerna med att ge bort makt utan ett tydligt demokratiskt mandat. 
Alla pratar nu om Sverige ska ansluta sig till militäralliansen. Om inte väljarna är med på tåget blir kanske frågan till slut om Värmland följer med.

Högerextrema Marine Le Pen blev inte Frankrikes president.

Bara 9 procent av de franska väljarna tror att Macron blir en bra president. Resten var röster mot Le Pen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV