Radar · Morgonkollen

Franska medier förbjuds permanent i Mali

Franska soldater i Mali i juni 2021.

Malis styrande junta förbjuder de franska radio- och tv-bolagen RFI och France 24 permanent, efter att medierna rapporterat om att landets styrkor begått övergrepp på civila.

De franska medierna har tillhört populäraste mediekanalerna i Mali, där franska är det officiella språket. Den 17 mars stängdes RFI (Radio France Internationale) och France 24 av tillfälligt, ett beslut som nu blir permanent, meddelar juntan.

Det gemensamma ägarbolaget France Médias Monde är starkt kritiskt och säger att man även fortsättningsvis kommer att stå för informationsfrihet och oberoende genom att hitta andra sätt att förmedla sitt innehåll.

”Vi kommer att fortsätta att rapportera nyheter från Mali som är av intresse för hela Afrika och resten av världen. Alla tekniska lösningar kommer att användas för att göra våra medier tillgängliga för malier,” skriver det statliga franska mediebolaget.

Beslutet är ytterligare en eskalering av krisen mellan Mali och den gamla kolonialmakten Frankrike. Juntans växande band till Ryssland och oenigheten om demokrati har fått det att skära sig mellan de tidigare allierade.

Militärjuntan i Mali tog makten i en kupp i augusti 2020 och anklagar FRI och France 24 för att felaktigt ha pekat ut landets väpnade styrkor, understödda av ökända ryska Wagnergruppen, för att ha begått övergrepp mot civila och kränkt mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.

I januari utvisade Mali den franska ambassadören i landet. Frankrike har också börjat ta hem de tusentals soldater som har varit stationerade i landet för att bekämpa jihadistgrupper i Sahel-regionen.