Radar · Mänskliga rättigheter

Fair Action: Svenska banker bör sätta press på H&M

Pandemin blev ett hårt slag för många anställda inom textilindustrin.

Föreningen Fair Action har skrivit ett aktieägarförslag till klädjätten H&M:s bolagsstämma i nästa vecka. Där föreslår de att företaget ser till att innestående löner och lagstadgade avgångsvederlag betalas ut till tusentals fabriksarbetare i deras leverantörskedjor, som ännu inte sett röken av dessa pengar sedan pandemin slog till. De uppmanar också alla storbanker att rösta för förslaget.

Pandemin slog hårt på många sätt. Bland annat mot fabriksanställda i textilindustrin som i många fall blev av med sitt arbete över en natt. Enligt nätverket Clean Clothes Campaign låg så mycket som 100 miljarder kronor fortfarande som obetalda skulder till arbetarna 13 månader efter pandemins utbrott. I dag har en merpart av detta ännu inte betalats ut. Bara hos H&M-leverantören Gladpeer Garments i Kambodja väntar 2000 anställda fortfarande på att få ut 13 miljoner kronor i avgångsvederlag.

– Arbetare i Kambodja, Bangladesh och flera andra av H&Ms centrala produktionsländer vittnar nu om att de tvingas gå hungriga eller skuldsätta sig för att kunna köpa mat till sina familjer. Här måste H&M ta sitt ansvar så att de som syr plaggen inte blir lämnande i sticket, säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Action, i ett pressmeddelande.

"Stark signal"

Därför uppmanar den ideella föreningen nu H&M att förhandla fram ett avtal med fackliga parter som ska säkerställa att alla arbetare i leverantörskedjan får den ersättning de har rätt till. De vill också se att det upprättas en garantifond som ska skydda arbetare från att lämnas utan ersättning när fabriker tvingas stänga ner i framtiden.

Nu uppmanar Fair Action också de sju största bankerna i Sverige, som har aktier i bolaget till ett sammanlagt värde av 22 miljarder kronor, att rösta för aktieägarförslaget. Fem av bankerna har i en tidigare undersökning som föreningen gjort uttryckt att de vill se bättre transparens och mätbarhet från H&M.

– Genom att rösta för förslaget skulle bankerna sända en stark signal till H&M att de menar allvar när de kräver förbättringar i H&M:s arbete för anständiga löner och arbetsvillkor, säger Charlie Aronsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV