Radar · Arbetskritik

Allt färre orkar jobba till pensionen

I en rapport från Arbetsmiljöverket uppger tolv procent av de sysselsatta i åldern 50–64 år att de inte kommer att orka jobba kvar i sitt yrke fram till pensionen.

Allt fler äldre uppger att de inte orkar jobba fram till pensionsåldern. Det gäller framför allt kvinnor och de som jobbar inom vård, skola och bygg, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Andelen äldre som uppger att de inte orkar jobba fram till pensionen har ökat med fyra procent mellan 2011 och 2019, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport om äldres arbetsmiljö, som publicerades på torsdagen.

– Äldres arbetsförhållanden har ett samband med när de väljer att gå i pension. Dålig arbetsmiljö i form av negativ stress, otydliga mål och hög arbetsbelastning både vad gäller fysiskt och psykiskt arbete påverkar hälsan och ökar risken för att pensionera sig i förtid, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin i ett pressmeddelande

Vanligast bland kvinnor

Rapporten bygger på statistik från en arbetsmiljöundersökning som gjordes 2019. I den uppger omkring 15 procent av kvinnorna i åldern 50–64 år och 11 procent av männen i samma ålder att de inte kommer att orka jobba i sitt yrke fram till pensionen. Det är främst yrken inom utbildning, vård och omsorg samt byggverksamhet som sticker ut i statistiken.

– Siffrorna innebär tyvärr en fortsatt ökning av den upplevda oron för ohälsa jämfört med tidigare undersökningar. Framför allt är det fler kvinnor inom utbildning, vård och omsorg som upplever att de inte orkar. Det är knappast förvånande med tanke på de höga kraven och små möjligheter att påverka arbetet, säger Erna Zelmin i pressmeddelandet.