Zoom

Danska statsministern: Medveten handling

En av gasläckorna i Östersjön, fotograferad från ett danskt F16-plan.

Det är en medveten handling som ligger bakom gasläckagen vid Nord Stream 1 och 2, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff. Två kraftiga undervattensexplosioner har registrerats i området. En anmälan har upprättats om grovt sabotage, uppger svensk polis.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Frederiksen vid en pressträff på tisdagen.

Hon understryker att det inte råder något direkt militärt hot Danmark.

En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3, och registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige. Den första explosionen registrerades klockan 02.03 på natten mot måndagen och den andra vid 19-tiden på måndagen.

– Det är tydligt utifrån vågformerna att det är en sprängning. Enligt vad vi kan se har explosionerna inträffat nära botten men inte i bergen, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid Institutionen för geovetenskaper (SNSN) som mäter svenska jordbävningar och sprängningar till TT.

Enligt Björn Lund motsvarar den första explosionen ungefär ett par hundra kilo dynamit eller en mindre dynamitladdning som påverkats av gas. Men man kan inte med hundra procents säkerhet säga att explosionerna har skett på precis samma platser som Sjöfartsverket angett för läckagen.

– I nuläget kollar vi på vad explosionerna kan ha berott på. Vi jämför nu datan med den data vi har sedan tidigare på exempelvis minor. Vi får se om det är några avvikelser.

Gett information till försvaret

SNSN har vidarebefordrat sina iakttagelser till Försvarsmakten.

– De var mycket intresserade, säger Lund.

Försvarsmakten analyserar tillgänglig information och jobbar i dialog med berörda myndigheter, enligt Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt.

– Vi får se vad vi kommer fram till, just nu utesluter vi ingenting, säger hon.

Kustbevakningen flyger över området och har ett stort fartyg på väg till platsen.

– Just nu går det inte att begränsa eller bekämpa gasen. Den löses upp relativt snabbt i både luft och vatten, säger Malin Roth, operatör hos Kustbevakningens ledningscentral, vid 18-tiden på tisdagen.

Anmälan om grovt sabotage

En anmälan om grovt sabotage har upprättats hos polisen med anledning av händelsen.

”Rubriceringen är i nuläget grovt sabotage, men denna kan komma att ändras. Polismyndigheten samverkar med andra berörda myndigheter och lägesföljer utvecklingen”, skriver polisens nationella mediecenter i ett mejl till TT.

Statsminister Magdalena Andersson kommenterar utvecklingen:

– Jag förstår att många svenskar nu känner sig oroliga hur det här ska hanteras samtidigt som vi har en övergångsregering. Där kan jag lämna lugnande besked – även en övergångsregering kan agera med full kraft i en sådan här situation.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar händelseutvecklingen kring Nord Streams efter riksmötets öppnande på tisdagen
Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar händelseutvecklingen kring Nord Streams efter riksmötets öppnande på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi har löpande kontakt med ansvariga myndigheter, vi har också kontakt med regeringar i andra länder, inte minst den danska regeringen, säger hon till TT.

Hybridkrigföring

Om kontakter även tagits med ryska myndigheter är oklart.

– Exakt vilka kontakter vi har med olika länder kan vi återkomma till om vi bedömer att det är lämpligt.

TT: Är du oroad att det här kan vara någon typ av hybridkrigföring?

– Det är precis den typen av frågor som nu behöver undersökas ordentligt av ansvariga myndigheter, säger Andersson.

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med samma sträckning, rapporterade tryckfall. Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.

– I går kväll runt åttatiden kom rapporter om ytterligare läckage från Nord Stream 1 på två olika platser, från ett passerande fartyg. Ett av läckagen ligger inom svensk ekonomisk zon och ett inom dansk ekonomisk zon nordöst om Bornholm, så då utfärdades nya varningar om säkerhetsavstånd till de nya platserna, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket, till TT.

Det är svårt att tro att de tre läckagen på Nord Streams gasledningar är en slump, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens.

– Jag skulle vilja säga att vi från regeringen och myndigheterna tar den här situationen på största allvar, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Kallar till krismöte

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att man har kontakt med den danska sidan.

– Vi tar allvarligt och seriöst på situationen, säger Hultqvist till TT.

Han vill inte spekulera i vad som är orsaken till läckorna.

– Vi jobbar hela tiden med olika scenarier. Vi har kontakt med Försvarsmakten och myndigheter som Sjöfartsverket och Kustbevakningen är inblandade i detta. Vi återkommer när vi har mer att berätta.

Utrikesminister Ann Linde (S) vill inte heller spekulera i vad som hänt, men säger till Aftonbladet att hon har kontakt med sin danska ministerkollega och att ett krishanteringsmöte ska hållas under kvällen.

"Utan motstycke"

Skadorna på gasledningarna är ”utan motstycke”, skriver operatören Nord Stream AG, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt uttalandet är det omöjligt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta att återuppta driften av infrastrukturen för gastransport.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger under tisdagen att Ryssland är ”extremt oroat” över tryckfallet och säger att situationen måste hanteras omgående. På en fråga om läckaget kan ha orsakats av ett sabotage svarar Peskov att ”inget alternativ kan uteslutas i nuläget”.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, konstaterar att det teoretiskt kan hända att fartyg som kastar ankare kan förstöra den här typen av infrastruktur, men att den förklaringen inte är sannolik då flera rör drabbats i princip samtidigt.

"Osannolikt" med slumpen

– Det är osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades, säger Tomas Kåberger.

Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2
Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. Foto: Anders Humlebo/TT

Tyska Der Tagesspiegel, som stödjer sig på en icke namngiven källa med insyn i tyska regeringens och myndigheters bedömning, skriver att man i Berlin utgår från ett medvetet sabotage.

Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger den icke namngivna källan till tidningen.

– Allt talar emot slumpen.

Skickat ut varning

En presstalesperson för Nord Stream 1 vill inte kommentera uppgifterna om påstått sabotage, och kan heller inte ge prognos för när skadorna kan vara åtgärdade.

– Så länge utredningen pågår kan vi inte spekulera i orsakerna.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

Artikeln har uppdaterats. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV