Radar · Integritet

Malin Björk till konferens och parad för lesbisk mobilisering

Årets prideparad i Budapest lockade många att protestera mot den alltmer hbtq-fientliga politiken som förs i landet.

I veckan kommer EU-parlamentariker Malin Björk (V) att delta i European lesbian conference i Budapest.
– Vi tänker inte låta homo- och transfober som Orbán och hans kompisar Åkesson och Meloni hindra oss från att försvara våra rättigheter. Vi hbtqi-personer är här för att stanna, säger hon.

European lesbian conference, EL*C, hölls första gången 2016 på Cypern för att lyfta fram och stärka lesbiska kvinnor i Europa och Centralasien. I år hålls den i Budapest i Ungern, ett land som de senaste åren gjort sig känt för sin alltmer fientliga inställning till hbtqi-personer.

Ungerns president Viktor Orbán och hans styrande parti Fidesz har gjort flera lagändringar, som bland annat gjort det svårare att ändra sitt juridiska kön. En lag som trädde i kraft förra sommaren förbjuder spridning av information om homosexualitet till ungdomar.

När Malin Björk åkte på en officiell delegationsresa till Budapest för ett år sedan för att bevaka den eroderade rättsstaten hängdes hon särskilt ut i ungerska medier i egenskap av hbtqi-person. Men det hindrar henne från att återvända.

– Det är viktigt att vi inte låter oss skrämmas till tystnad. Vi måste fortsätta kämpa för en demokratisk utveckling i Ungern, för ett oberoende rättssystem, fria medier, för kvinnors, flyktingars och hbtqi-personers rättigheter. Allt hänger ihop, säger Malin Björk i ett pressmeddelande.

Konferensen varar mellan den 28 september och 1 oktober och avslutas på lördagen med en dyke march (”flatparad”).

Läs mer: 

Rekordstort Pridetåg efter ny hård hbtq-lag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV