Radar · Politik

Protester vid riksdagen: ”Vi tänker inte titta bort” 

Rebellmammorna manifesterade utanför riksdagen för klimatet och barnens framtid.

Medan riksdagen högtidligen öppnade samlades folk utanför byggnaden för att manifestera för klimatet och mot Sveriges eftergifter till Turkiet i samband med Natoansökan.

I dag började riksdagen sitt nya arbetsår och kungen har traditionsenligt öppnat riksmötet. I kvarteren runt Rosenbad samlades grupperingar som inte varit nöjda med den avgående regeringen och inte heller har mycket hopp om den kommande. Vid Mynttorget hade klimataktivisterna som kallar sig Rebellmammorna satt sig i en ring

– Nu när vi har en regering som är på väg att tillträda som består av de partier som enligt objektiva granskningar har den mest otillräckliga klimatpolitiken, eller en helt kontraproduktiv sådan, så känner vi att vi vill vara här, för att visa att vi tänker inte titta bort även om de gör det, säger gruppens presstalesperson Sara Nilsson Lööv.

Mobilisering

Hon är övertygad om att de som medborgare kan påverka.

– Det är så här en samhällsförändring går till, när vanligt folk går samman. Så samtidigt som jag känner en väldig förtvivlan över den politiska utvecklingen så känner jag ett hopp som jag aldrig känt lika starkt tidigare. En väldigt stor del av de kvinnor som sitter här har aldrig tidigare tagit plats i offentligheten. Så vi ser ju en mobilisering och att människor nu verkligen är villiga att agera.

Alldeles intill börjar Arméns musikkår återigen spela och överröstar högtalarsystemet ur vilket sångerskan Iris Viljanen ackompanjerar mammornas aktion. På andra sidan Strömmen marscherar andra sektioner av den uniformerade orkestern förbi Gustaf Adolfs torg, där en annan manifestation har fått göra halt. Det är Rojavakommittéerna som tillsammans med Ung vänster, förbundet Allt åt alla och Kurdiska demokratiska samhällscentret kräver att alla utlämningar till Turkiet stoppas och att Sverige drar tillbaka sin Natoansökan. De har tågat från Berwaldparken i närheten av turkiska ambassaden med målet ställt på riksdagen, men blivit anvisade av polisen att stanna på torget framför operan.

Värna folkrätten

”Magda hycklare, Erdogan mördare”, skanderar samlingen, som har många dräpande ramsor på repertoaren. Duri Korsman och Isabelle Hallberg från Ung vänster är två av demonstranterna på plats.

– Vi är här för att demonstrera mot att regeringen säljer ut kurdiska frihetskämpar för att kunna få ett Natomedlemskap. Det är jätteilla, folkrätten ska gå före viljan att förbättra sin egen ställning i den imperialistiska världsordningen, säger Duri Korsman.

Tal, sång och ramsor var frekventa inslag under dagens demonstration mot Turkiets president Erdogan och Sveriges Natoansökan
Tal, sång och ramsor var frekventa inslag under dagens demonstration mot Turkiets president Erdogan och Sveriges Natoansökan. Foto: Katarina Andersson

Förväntningarna på den tillträdande regeringen är låga.

– Vi har inga bra förväntningar över huvud taget. Det viktigaste just nu är att bevara strejkrätten, vi ser redan förändringar i olika demonstrationsfriheter och det är det vi måste akta oss för, säger Isabelle Hallberg.

Duri Korsman håller med.

– Jag tror att det nya regeringsunderlaget, där Sverigedemokraterna är med, har mycket högre benägenhet att alliera sig med fascistiska regimer. Det är jag är mest orolig för är att det inte bara kommer handla om det kurdiska folket, utan att även frihetskämpar från andra länder kommer säljas ut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV