Radar · Utrikes

Svårt söka svar efter tystad massaker

Sörjande och möjliga anhöriga samlas vid en massgrav efter massakern i Tulsa 1921.

En massaker i Tulsa i USA 1921 var en av de värsta i USA:s historia. Och en av de mest mörklagda.
Många av offren från raskravallerna har inte identifierats. Mödosamma försök görs att spåra DNA i uppgrävda kroppar.

Minst 300 invånare kan ha dödats under de dygn när stadsdelen Greenwood i Tulsa, Oklahoma, upplevde lynchningar av svarta medborgare. Över 10 000 blev hemlösa och stadsdelen raserades.

Dåden 1921 följdes av tystnad, från myndigheter men även bland de drabbade svarta. Rädsla, skuld och rashat var starka, underliggande krafter.

Spår borta

Tiden har nu kanske hunnit ifatt historien. På onsdagen inleddes nya uppgrävningar av kroppar för att finna DNA. Kropparna undersöktes för ett år sedan för att sedan åter begravas. DNA-spåren var obetydliga eller helt borta enligt undersökningsledaren Danny Hellwig. Därför beslutade man att åter granska några av de 19 kroppar som grävdes upp för ett år sedan.

– Proverna har brutits ned nästan helt, säger Hellwig som dock hoppas att två av kropparna har tillräckligt med spår för fortsatt granskning.

Laboratoriet Intermountain Forensic i Salt Lake City försöker samtidigt att spåra ättlingar till massakerns offer.

Biden förste president

Dessutom ska ytterligare 18 kroppar, med misstänkta skottskador, grävas upp i försöken att finna fler svar runt massakerns offer.

Få drabbade tog emot den ringa ersättning som erbjöds och händelsen har knappt fått utrymme i USA:s historieböcker.

Först i fjol besökte en sittande amerikansk president Tulsa på årsdagen av massakern. ”Det som hände då har direkt koppling till det som sker nu”, sade president Joe Biden i juni 2021 när han hedrade offren vid en minnesceremoni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV