Radar · Utrikes

Hårdare ryska lagar mot ”hbtq-propaganda”

En ung aktivist med en regnbågsflagga i handen grips under en demonstration i S:t Petersburg i maj 2017.

Den ryska statsduman har gett preliminärt grönt ljus till ett nytt lagförslag om ”hbtq-propaganda”. Förslaget innebär stränga restriktioner och hårda rättsliga följder för den som anses förespråka hbtq-rättigheter i landet.

”Propaganda av icke-traditionella sexuella relationer” ska förbjudas totalt, enligt lagförslaget – inte bara information som sprids till minderåriga, som den tidigare lagstiftningen från 2013 slagit fast.

Förslaget innebär att reklam, medieartiklar, onlineinformation, böcker, film och teaterproduktioner som anses innehålla ”hbtq-propaganda” förbjuds. Även information om könsbyten bannlyses.

Nyligen föreslog Ryssland höga bötessummor för dem som enligt rysk lag sprider information om hbtq-frågor. Uppemot 9 000 svenska kronor kan den som anses bryta mot lagen tvingas böta. Utländska medborgare som befinns skyldiga kan utvisas från Ryssland.

Den lag som klubbades 2013 har använts som svepskäl för att stoppa demonstrationer och offentliga samlingar med hbtq-budskap, under förevändningen att ett barn kan råka se eller höra något. Internationella människorättsorganisationer har upprepade gånger fördömt lagen, som de menar skapar ett fientligt klimat för ryssar med annan sexuell läggning än hetero.

Enligt det ryska underhuset, statsduman, kan den nya lagen bli ännu striktare innan den klubbas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV