Radar · Inrikes

Satsning på batterier till vattenkraft i Jämtland

Granboforsens kraftverk var först i Sverige med en anläggning som kombinerar batterier och vattenkraft.

Snabba väderomslag och andra faktorer gör att behovet av energi i elnäten varierar stort över tid. Något som dagens energisystem har svårt att hantera. I Jämtland görs nu en satsning på batterier för att lösa problemet.

För drygt ett år sedan installerade energibolaget Jämtkraft en batterianläggning vid sitt vattenkraftverk i Granbo utanför Bollnäs. Testen visade sig vara så framgångsrika att företaget nu bygger en ny anläggning med femton gånger större kapacitet vid Hissmofors i Krokoms kommun.

Vattendammar är i sig en sorts naturligt batteri som gör att energiuttaget kan spridas ut över året. Men kraftverken kan inte växla upp turbinerna tillräcklig snabbt när behovet plötsligt uppstår. Dessutom ger ändringarna slitage som nu förväntas minska när batterierna istället kickar in för att leverera vid efterfrågetoppar.

Batterierna laddas sedan upp när behovet av el är mindre och innan turbinen saktar ner.

– Vi satsar stenhårt på att utveckla nya lösningar med modern teknik. Batterier kommer att spela stor roll för balansen i elsystemet i framtiden, och är därmed en nyckelfaktor för att säkra elförsörjningen till våra kunder, säger Hervé Currat, chef för utvecklingsavdelningen vid Jämtkraft elproduktion, i ett pressmeddelande.

Batteriet vid vattenkraftverket i Granbo är en av de första hybridanläggningarna i landet. Batterierna är integrerade med vattenkraftverket och fungerar ihop med turbinen automatiskt. Batterierna och kraftelektronik ryms i två containrar och kapaciteten för lagring är 1 000 kilowattimmar.

Hervé Currat, chef för utvecklingsavdelningen vid Jämtkraft elproduktion
Hervé Currat, chef för utvecklingsavdelningen vid Jämtkraft elproduktion. Foto: Jämtkraft

Det finns även planer för kommande lagning av el från vind och sol i länet och detta ska kunna bli verklighet inom ett par år.

– Vind och sol kompletterar varandra på ett bra sätt. Vanligtvis är det antingen soligt eller blåsigt väder. Vi har mest vind på vintern och mer sol på sommaren. När vi dessutom möjliggör lagring av el från sol- och vindkraftparker har vi helt plötsligt en mycket mer stabil och jämn leverans från dessa två förnybara energikällor, säger Hervé Currat.