Radar · Miljö

Förverkligade klimatdrömmar – fotoutställning invigd i Malmö

Vindkraft i Värmland, ett av de projekt som avbildas på utställningen.

Även om klimathotet står för dörren och många kurvor pekar åt fel håll finns det också det som kan möjliggöra en ljusare framtid. Det har en fotoutställning i Malmö tagit fasta på när de inviger med bilder på 21 klimatvänliga uppfinningar och projekt runt om i Sverige.

När Mehrdad Mahdjoubi jobbade på amerikanska rymdmyndigheten NASA fokuserade han på vattenförsörjning till astronauterna ute i rymden. Och inte bara på dricksvatten utan också för hygienen. Väl hemma i Malmö skapade han en dusch som använder 90 procent mindre vatten än en ordinär. Duschen hemma på jorden använder nära hundra liter vatten, och rymdduschen klarar sig på mellan fem och tio liter genom rening och cirkulering av vattnet.

Odling av bomull som används till kläder har en stor miljö- och klimatpåfrestning. Därför skulle mycket vara vunnet om vi kunde återvinna textil på samma sätt som vi idag gör med exempelvis kartong och tidningspapper. Företaget Renewcell utvecklar tekniken för detta och snart kan vi köpa kläder som är gjorda helt av begagnade kläder. 

Detta är två av de projekt som avbildas i utställningen i centrala Malmö som invigts i helgen med stöd av Malmö stad och Europeiska investeringsbanken. Utställningen kan besökas gratis fram till slutet av januari 2023. 

– Jag är glad att Malmös och EIB:s klimatprojekt blir mer synliga genom denna fotoutställning som visar på bredden av alla olika projekt som är på gång i Södra Sverige. Vi vet att städer och regioner har en alldeles särskild nyckelroll i att driva den gröna och socialt hållbara omställningen, och vi har höga ambitioner på området. För att kunna nå Parisavtalets mål behöver vi samarbeta för fler gröna investeringar. Tillsammans kan vi öka takten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, (s), kommunstyrelsens ordförande, Malmö stad, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV