Radar · Utrikes

Minskat stöd för monarkin tydligt under kunglig Karibienturné

Människor i Jamaica kräver ursäkter för hur Storbritannien styrt landet under 300 år.

Den senaste veckan har prins William och hertiginnan Kate befunnit sig i Karibien för att fira drottning Elizabeths 70-års jubileum som regent. Resan har blivit en omdiskuterad historia som präglats av protester och krav på ursäkter.

I november förra året utropade sig Barbados till självständig republik. Därmed klipptes banden till det brittiska kungahuset och president Sandra Mason tog över rollen som statsöverhuvud.

När det brittiska prinsparet William och Kate förra veckan genomförde en Karibienturné tolkades det av många som ett försök att visa upp en annan bild av det brittiska kungahuset och hindra fler karibiska länder från att följa i Barbados fotspår. Resan har emellertid kantats av protester och synliggjort det minskade stödet för monarkin i Karibien.

Inför prinsparets besök publicerade flera framstående jamaicanska politiker, affärsledare, läkare och musiker ett brev där de kräver skadestånd och ursäkter för kolonialtiden. I samband med besöket fick paret besked av Jamaicas premiärminister Andrew Holness om att landet “håller på att gå vidare”.

Även i Belize möttes William och Kate av protester på grund av en markkonflikt som involverar en organisation där prinsen är hedersordförande.

William och Kate har också fått kritik för bilder där de ses skaka hand med jamaicanska barn genom stålstängsel och för deras klädsel under en militärparad, som för flera för tankarna till historiens koloniala förhållanden.

Under ett avslutande tal för turnén uttryckte prins William sin förståelse för att förhållandet mellan de karibiska staterna och den brittiska kronan kan komma att förändras.

“Vi stöttar med stolthet och respekt era beslut om framtiden”, sa prins William.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV