Radar · Utrikes

Lia Thomas – succésimmerskan i centrum för debatt om transpersoner i idrotten 

Lia Thomas, simmerska för University of Pennsylvania, är första personen född som en man att vinna i damklassen på högsta collegenivå i USA.

Tidigare i månaden blev Lia Thomas den första transkvinnan att vinna ett collegemästerskap i USA. En seger som rör upp starka känslor inom idrottsvärlden. 

Den amerikanska simmerskan Lia Thomas skördar framgångar på collegenivå i USA. Thomas, som är född som man, vann både 200 meter och 500 yard frisim i det amerikanska collegemästerskapet. Under segerloppen satte hon såväl mästerskaps- som bassängrekord. 

Thomas påbörjade könsbekräftande behandling 2019 och fick tillåtelse att tävla som kvinna 2020. Hon har tidigare tävlat som man i flera år.

Thomas segrar har rört upp starka känslor inom idrottsvärlden. I flera amerikanska delstater har det lagts fram lagförslag för att stoppa transkvinnor från att få tävla inom damklassen och det amerikanska simförbundet har infört nya tävlingsregler för transpersoner. För att få tävla på damsidan måste elitsimmare som tidigare har varit män uppvisa medicinska intyg på att de under minst 36 månader har haft tillräckligt låga testosteronnivåer.

Det är dock oklart om NCAA (collegeidrottens nationella organisation) kommer att följa dessa regler, som skulle stoppa Thomas från att tävla.

Samtidigt hyllas och försvaras Thomas från andra håll. University of Pennsylvania, som Thomas tävlar för, har meddelat att man stöttar henne till fullo. Erica Sullivan, en av simmerskorna som Thomas besegrade under collegemästerskapet, har skrivit en artikel med titeln “Därför är jag stolt över att stödja transidrottare som Lia Thomas”, som publicerats i Newsweek.

”Många av de som motsätter sig att transidrottare som Lia kan delta i idrotten hävdar att de ’försvarar kvinnors idrott’. Som en kvinna inom idrotten kan jag tala om att jag vet vilka de verkliga hoten mot kvinnors idrottande är: sexuella övergrepp och trakasserier, ojämställda löner och resurser och brist på kvinnliga ledare. Transflickor och transkvinnor finns ingenstans på listan”, skriver Erica Sullivan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV