Radar · Inrikes

180 000 hyresgäster har skulder hos Kronofogden

181 498 hyresgäster hade 94 miljarder kronor i skulder hos Kronofogden år 2021.

Var tionde hyresgäst har en betalningsanmärkning visar siffror som söktjänsten Ratsit tagit fram åt Hem och hyra.

2011 hade landets hyresgäster en total skuld på 62 miljarder kronor och 2021 hade skulden växt till hela 94 miljarder kronor – en ökning med över 50 procent under de senaste tio åren, enligt tidningen Hem och hyra, som hänvisar till siffror de tagit del av från Kronofogden.

Hem och hyras undersökning visar också att ”var tionde hyresgäst har en betalningsanmärkning”, siffror som söktjänsten Ratsit tagit fram åt tidningen.

7,1 procent av Sveriges hyresgäster har en skuld hos Kronofogden. Bland övriga befolkningen är motsvarande siffra 3,5 procent". –  Hem och hyra

Enligt tidningen är betalningsanmärkningar vanligare bland hyresgäster än bland de som äger sitt boende.

Totalt 181 498 hyresgäster har ett skuldsaldo hos Kronofogden enligt siffrorna från Ratsit. Offentlig statistik hos Kronofogden visar att drygt 391 000 personer hade skulder 2021 hos kronofogden med en sammanlagd skuld på 94 430 204 658.

Hem och hyra har även tagit reda på vilka typer typen av skulder hyresgäster har. De statliga skulderna har minskat, vilket beror på att obetalda TV-avgifter som tidigare var stor del av de statliga skulderna har minskat i och med att TV-licensen försvann. I stället är har de privata skulderna och konsumtionslånen ökat.

– Det är större skulder och högre räntor vilket gör att de skulderna per automatik fortsätter att växa. Om du har en gammal skuld med en ränta på 15 procent så blir skulden större och större för varje år, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden, till Hem och hyra.

Vad innebär en skuld hos Kronofogden?

• Om du inte betalar dina räkningar i tid kommer de efter ett tag att hamna först hos inkasso och sedan hos Kronofogden, om du inte betalar inkassobolaget.

• När du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden ska du betala den totala summan direkt till dem eller bestrida skulden. Det är alltid en kort tidsperiod innan betalningen eller bestridandet måste vara inskickat till Kronofogden och om skulden inte blir betald eller bestridd och registrerad hos Kronofogden innan slutdatumet fastställer Kronofogden ett utslag. Då registreras det en betalningsanmärkning som kommer synas i din kreditupplysning i tre års tid.

Källa: Kronofogden