Radar · Utrikes

Studier: Djurmarknad startade coronapandemin 

Arbetare i skyddsutrustning utanför Huanan-marknaden i Wuhan den 27 januari 2020.

Började covid-19-pandemin med en olycka i ett laboratorium eller med att viruset spreds naturligt från djur till människa? Två nya studier ger stöd åt den senare teorin.

Två studier som publicerats i tidskriften Science kommer med olika metoder fram till att det var djurmarknaden Huanan i kinesiska Wuhan som med största sannolikhet var ursprung till covid-19-pandemin. 

Forskargruppen bakom den första studien kartlade var de flesta av de första 174 covid-19 fallen som identifierats av Världshälsoorganisationen WHO befann sig. 

155 av dem fanns i Wuhan och antingen rörde sig vid Huanan-marknaden eller bodde i närheten av den. 

Däggdjur som nu är kända för att ha infekterats av viruset, som räv, svingrävling och mårdhund, såldes levande på marknaden, enligt studien. 

”Alla åtta covid-19-fall som upptäcktes före den 20 december kom från marknadens västra del, där däggdjur också såldes”, skriver forskarna i studien. Viruset spred sig sedan från marknaden till resten av staden, enligt forskarna. 

Pekar mot marknad 

Den andra studien, som undersöker virusets tidiga utveckling, drar slutsatsen att den första överföringen av viruset från djur till människa inträffade omkring den 18 november 2019 bland människor med direkt koppling till Huanan-marknaden. 

– All evidens säger oss samma sak: det pekar mot denna marknad mitt i Wuhan, säger Kristian Andersen, professor vid det amerikanska forskningsinstitutet Scripps Research och medförfattare till en av studierna. 

– Jag var ganska övertygad om laboratorieläckan själv, innan vi tittade närmare på detta. 

Hoppade från fladdermöss

Att få fram ett svar på frågan om sjukdomen spred sig naturligt från djur till människa eller om den var resultatet av en laboratorieolycka ses som mycket viktigt för att undvika nästa pandemi och rädda miljontals liv. 

Många forskare tror att viruset hoppade från fladdermöss till människor, antingen direkt eller via en annan djurart. Men i juni rekommenderade WHO en noggrannare undersökning om huruvida en läcka från ett laboratorium kan ha utlöst pandemin. 

Kritiker har anklagat WHO för att alltför snabbt ha avfärdat teorin om en laboratorieläcka.