Glöd · Ledare

Vi behöver inte ännu en ”långsiktig” energipolitisk överenskommelse

Nu vill Centerpartiet ha en ny energiöverenskommelse, som ska vara långsiktigt hållbar. Det är lite av ett tema hos dem, de slöt en med borgerligheten i syfte att ge energimarknaden långsiktiga spelregler när de var i regering, och de slöt nyligen en med de flesta riksdagspartier, med syfte att ge långsiktiga spelregler för energimarknaden.  Nu är det dags igen, och vi kan väl ana att inte ens om de lyckas kommer det bli speciellt långsiktigt den här gången heller. 

Varje energiöverenskommelse har sin agenda. Första gången öppnades det upp för att bygga ny kärnkraft och förra gången slopades effektskatten. Den här gången slåss plötsligt många partier för att staten ska bygga kärnkraften själv. Så när Centerpartiet pratar om att kompromissa gäller det att dra öronen åt sig. När en användare på Facebook frågar om deras vilja att acceptera kärnkraft blir Annie Lööfs svar: ”Vi är beredda att lyssna även till andra partiers förslag. Läs gärna artikeln! Men vi ska komma ihåg att vi behöver energi och el nu, inte om 15 år. Därför behöver en kraftig utbyggnad av förnybart ske.”

Vi behöver inte ny kärnkraft, vi behöver den inte nu, vi behöver den inte sen, och vi behöver faktiskt inte heller ännu en storskalig långsiktig energiöverenskommelse som ändå bara håller några år. Någonstans känns det som att det motverkar sitt syfte, om man ständigt ska stifta nya långsiktiga regler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV