I dag väntas besked om slutförvaret i Östhammar, ett beslut som föregåtts av otaliga turer och skarp kritik mot den föreslagna metoden. På morgonen genomförde Greenpeace en manifestation utanför Rosenbad för att uppmärksamma frågans allvar.
Greenpeace kallar det för ”Sveriges största miljöärende någonsin”. Det handlar om hur det radioaktiva avfallet från svensk kärnkraft ska förvaras i framtiden, och om metoden med nedgrävda kopparkapslar verkligen är säker. Beslutet om slutförvaret har dragit ut på tiden, och det verkade ett tag osäkert om beskedet skulle komma i dag torsdag som utlovat. Sveriges radio rapporterade att miljöminister Annika Strandhäll har covid-19 och att ärendet inte var uppsatt på ärendeförteckningen för dagens regeringssammanträde. Men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer regeringen att säga ja till förslaget om slutförvar och klockan 16.30 kommer Strandhäll att hålla en digital pressträff.
I morse genomförde Greenpeace en aktion utanför Rosenbad, med banderoller och rekvisita. Aktivisterna var iklädda skyddsdräkt och budskapet löd: ”Ett beslut, 100 000 år av konsekvenser”.
Ingen kan garantera säker lösning
Rolf Lindahl, Greenpeace Sveriges talesperson för klimat och energi, menar att det är oansvarigt av regeringen att gå vidare med den av kärnkraftsindustrin föreslagna metoden när den vetenskapliga osäkerheten är så stor.
– Kärnkraftsindustrin är angelägen om att få det olösta problemet med avfallet från kärnkraften “ur världen”. Men vi är fortfarande långt från att ha en säker metod som kan hantera slutförvaret. Trots att inget land i världen har en lösning som kan garantera säker förvaring av radioaktivt kärnbränsle tillåts kärnkraftsindustrin att fortsätta producera livsfarligt avfall. Vi är skyldiga kommande generationer ett säkert förvar av det radioaktiva kärnavfall som svensk kärnkraft producerar, kommenterar han i ett pressutskick.
Artikeln har uppdaterats.
Läs mer:
Slutförvaret: ”Staten borde ha ansvaret”
MKG om slutförvaret: ”Östhammar kan förvandlas till ett Fukushima”