Radar · Miljö

Slutförvaret: ”Staten borde ha ansvaret”

Forsmarks kärnkraftverk med omnejd, ett olämpligt område för slutförvar anser Milkas, Miljörörelsens kärnavfallssekretariat.

Miljörörelsens kärnavfallssekretariat sällar sig till kritiken av planerna på slutförvaret i Östhammar. Enligt ordförande Göran Bryntse undanhåller SKB information och agerar utifrån egenintresse.

Den 27 januari är det tänkt att regeringen ska fatta beslut om slutförvaret av kärnbränsle. På bordet ligger SKB:s förslag om att kapsla in 12 000 ton radioaktivt avfall i kopparkapslar och bentonitlera i urberget nära Forsmarks kraftverk.

En av de miljöorganisationer som är kritiska till förslaget är Milkas, Miljörörelsens kärnavfallssekretariat. I ett skriftligt uttalande som förra veckan skickades till miljödepartementet radar man upp flera av de brister man anser att förslaget har. Placeringen nära både Forsmarks kärnkraftverk och Östersjön är olämplig och det finns geologiska osäkerheter i området. Vidare är inte frågor om bevakning och förslutning tillräckligt utredda. Därtill undanhåller SKB central information, enligt Milkas, och syftar på att SKB inte fullt ut vill offentliggöra de så kallade Lot-försöken, där man låtit förvara kopparkapslar i marken i Oskarshamn under 20 år. Det begränsade fotomaterial som offentliggjorts visar att kapslarnas ändar har rostat, och som Syre skrivit om tidigare har flera experter kritiserat utfallet av försöket och hela metoden i sig.

– Det värsta är att inte ens Strålskyddsmyndigheten har brytt sig om att ta reda på hur det ser ut i mitten av röret, säger Göran Bryntse, teknisk doktor och ordförande i Milkas.

"Oansvarigt"

Enligt flera bedömare kommer rören inte hålla de 100 000 år som SKB förutsätter utan kan spricka om bara 100 år. I sitt uttalande skriver Milkas att eftersom SKB inte agerar transparent ska en annan aktör ges ansvaret för avfallsfrågorna.

– Ytterst borde staten ta ansvar, nu ger man det till bocken i trädgården som har ett egenintresse att visa upp att det fungerar. Som tur är har politiker föreslagit att oberoende granskare som vi själva och Naturskyddsföreningen kommer med synpunkter på förslaget. Och forskare har ju gått och sagt att det här inte kommer att fungera, säger Göran Bryntse.

På torsdag tar regeringen ställning till förslaget i en politiskt laddad situation där oppositionen tidigare hotat med misstroendeförklaring.

– Jag kan inte tro att det finns så oansvariga politiker, säger Göran Bryntse, som anser att miljöminister Annika Strandhäll borde tagit mer tid på sig.

Läs mer:

MKG om slutförvaret: Östhammar kan förvandlas till ett Fukushima

Skarp kritik mot SSM:s ja till kärnavfallsförvaring

SKB om kritiken från miljörörelsen: ”Saknar grund”