Radar · Utrikes

Tyskland avbryter forskningssamarbete med Ryssland

Protesterna världen över, här i Munchen, mot Rysslands attack på Ukraina är många och väst har infört sanktioner mot Ryssland.

Det tyska utbildningsministeriet meddelar att Tyskland avbryter allt forskningssamarbete med Ryssland till följd av invasionen av Ukraina. 

I ett uttalande på Twitter skriver det tyska utbildningsministeriet att den ryska attacken “är ett fullkomligt oprovocerat brott mot internationell rätt. Det måste få allvarliga konsekvenser. Genom dess handlingar har Ryssland vänt det internationella samfundet ryggen.”

Beslutet innebär att tyska universitet kommer att frysa pågående forskningsprojekt och samarbeten med ryska motparter.

På fredag eftermiddag publicerade ett antal tyska forskningsorganisationer ett gemensamt yttrande där man ställer sig bakom den tyska regeringens beslut.

“Vi ser den ryska invasionen som ett angrepp på de grundläggande värderingarna frihet, demokrati och självbestämmande, som akademisk frihet och möjligheter till akademiskt samarbete bygger på”, står det bland annat  i uttalandet.

Samtidigt uppmanas EU att avbryta allt vetenskapligt utbyte med Ryssland.

“Jag uppmanar Europeiska kommissionen och Europeiska rådet att upphöra allt vetenskapligt och forskningsrelaterat samarbete med Ryssland”, sa Christian Ehler, en ledande tysk parlamentsledamot, i ett uttalande i fredags.

Det tyska beslutet innebär ett tydligt ställningstagande i frågan om huruvida vetenskapliga relationer och samarbeten bör användas som sanktionsåtgärder.

Hittills är Tyskland det enda EU-land som officiellt valt att avbryta vetenskapliga förbindelser med Ryssland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV