Radar · Inrikes

Sverige skickar vapen till Ukraina

Ukrainska soldater i utkanten av Charkiv under lördagen.

EU stänger luftrummet för ryskt flyg och unionen finansierar vapenleveranser till Ukraina, meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Direkt efter beskedet i Bryssel meddelade Sveriges regering att man bland annat skickar 5 000 pansarskott till Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson (S) konstaterade på en pressträff på söndagskvällen att det är första gången som Sverige skickar vapen till konfliktzoner sedan Finland anfölls av Sovjetunionen 1939.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, säger Andersson.

– Europa och även Sverige befinner sig i en exceptionell situation, då behöver man också fatta exceptionella beslut.

Regeringens föreslår att donera 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 Pansarskott 86.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff på Rosenbad gällande säkerhetsläget i Europa
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff på Rosenbad gällande säkerhetsläget i Europa. Foto: Jessica Gow /TT

– Kampen som Ukraina genomför för fred, frihet och demokrati är också kopplade till de förutsättningar som gäller för det demokratiska Europa. Så det här ingår som en tanke också av svenska intressen. Ukrainas kamp är också vår kamp, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på pressträffen.

I Ryssland har president Vladimir Putin höjt tonläget med ett nytt kärnvapenhot.

Det ryska flygförbudet gäller även för ”oligarkers privatplan”, underströk Ursula von der Leyen i ett framträdande i EU:s högkvarter i Bryssel på söndagen. Vid hennes sida stod EU:s utrikeschef Josep Borrell, för att markera tyngden i besluten.

Unionen beslutar också att finansiera vapenleveranser till Ukraina. Det är första gången som EU finansierar vapenleveranser ett land utanför unionen.

EU förbjuder även det ryska statskontrollerade mediehuset RT och likaledes statsstyrda nyhetskanalen Sputnik att verka inom unionens gränser, ”för att stoppa spridning av lögner”, enligt von der Leyen.

Även Belarus kommer att åläggas fler sanktioner.

Kärnvapenberedskap i Ryssland

Beslutet kom några timmar efter att Vladimir Putin uppgett att han beordrat förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Den ryske presidenten meddelade att de förband som ingår i det så kallade avskräckningsförsvaret försätts i särskild stridsberedskap.

– Länder i väst har inte bara vidtagit ovänliga åtgärder mot vårt land i den ekonomiska sfären, utan topprepresentanter för ledande Natoländer har också gjort aggressiva uttalanden gällande vårt land, sade Putin i ett tv-sänt framträdande.

Under söndagskvällen kom uppgifter från både rysk och ukrainsk sida att delegationer från båda sidorna skulle inleda förhandlingar vid gränsen till Belarus.

Uppgifter om antalet dödsoffer varierar och är svåra att verifiera. Parternas egna uppgifter stämmer hittills inte överens med de oberoende beräkningar som har gjorts.

Humanitär kris

Hundratusentals människor uppges sakna antingen el eller vatten eller både och. En del broar och vägar har förstörts, vilket gör att vissa är avskurna från mat och andra förnödenheter. Enligt EU är så många som sju miljoner människor på ett eller annat sätt på flykt på grund av kriget.

– Det vi bevittnar kan komma att bli den största humanitära krisen i Europa på många, många år, säger EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic i ett uttalande.

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde på söndagen att 368 000 människor är på flykt till grannländer, och antalet fortsätter att stiga.