Radar · Miljö

Lagförslag kan öppna för skövling av urfolksreservat i Amazonas

Miljöorganisationen Amazon Watch varnar för effekterna Bolsonaros lagförslag kan få för Amazonas.

Med en nytt lagförslag vill Brasiliens president Jair Bolsonaro tillåta gruvdrift i urfolksreservaten i regnskogen. “Det skulle innebära skövling av några av de mest orörda områdena i Amazonas”, säger forskaren Rosana Miranda vid miljöorganisationen Amazon Watch till BBC.

Det kontroversiella lagförslaget heter PL 191/2020 och skulle göra det möjligt att utvinna mineraler på mark i regnskogen som tillhör ursprungsbefolkningen. Hittills har fler än 2600 ansökningar tagits emot av det brasilianska energi- och gruvdepartementet om att bedriva gruvdrift på dessa områden.

Forskaren Rosana Miranda har lett arbetet med att framställa en rapport åt Amazon Watch som pekar på konsekvenserna lagförslaget skulle få om det antas. Enligt rapporten skulle en yta nästan lika stor som England hotas av förstöring.

“Är vi villiga att offra otroligt rik biologisk och kulturell mångfald bara för att internationella aktieägare ska kunna utvinna mer guld och koppar?”, säger Rosana Miranda till BBC.

Utöver att snabba på skövlingen av regnskogen bidrar gruvor som drivs av globala företag i Amazonas med giftiga utsläpp och föroreningar och till förstörelsen av urfolkssamhällen. Alessandra Munduruku är en av ledarna för urfolket Munduruku, vars reservat hotas av lagförslaget. 

“Det som står på spel med detta gruvprojekt är död: flodernas död, människors död, kulturens död och språkens död”, säger Alessandra Munduruku till BBC.