Radar · Migration

Invasionen av Ukraina kan ge fem miljoner flyktingar

Ukrainska flyktingar vandrar förbi bilköerna vid gränsen till Moldavien vid Mayaky-Udobne-gränsövergången.

Enligt FN kan så många som fem miljoner människor drivas på flykt till föjd av den ryska invasionen av Ukraina. Redan uppges minst 120 000 personer ha lämnat sina hem för att försöka sätta sig i säkerhet.

Från gränserna till grannländerna, främst Polen, rapporteras från flera medier en ström av flyktingar med många timmars kötid vid gränsövergångarna.

FN:s flyktingorgan, UNHCR har slagit fast att man utökat sin kapacitet både i Ukraina och i grannländerna, samtidigt som man uppmanar dessa att hålla sina gränser öppna för människor på flykt från kriget.

”De humanitära konsekvenserna för civilbefolkningen kommer att bli förödande. Det finns inga vinnare i krig, men otaliga liv kommer att slitas sönder.” säger man i ett pressmeddelande där man även understryker att man samarbetar med såväl ukrainska myndigheter som myndigheter i grannländerna och förutsätter att humanitär hjälp tillåts komma fram till behövande.

"Vi ska ta vårt ansvar"

Polen, med en drygt 50 mil lång gräns till Ukraina, uppger till CNBC att man förbereder för en miljon flyktingar från Ukraina. De kommer att inkvarteras i sporthallar, vandrarhem och liknande faciliteter. I Polen bor redan cirka två miljoner ukrainare som också förväntas ta emot släkt och vänner som nu flyr striderna i Ukraina.

Under fredagen höll integrations- och migrationsministern Anders Ygeman en pressträff där han bland annat sade:

– Vi ska ta vårt ansvar och Sverige står redo att hjälpa Ukraina på alla sätt vi kan, oavsett om det är humanitärt eller på andra sätt. Vi är också beredda att hjälpa de länder dit flyktingar främst kommer att söka sig till. Ukrainakrisen visar än en gång visar hur viktigt och brådskande det är att avsluta förhandlingarna om migration- och asylpakten och att EU-länder gemensamt tar ansvar.

Från danskt håll har redan flera kommuner anmält att de är redo att ta emot flyktingar från Ukraina. Tidigare i veckan har också Tyskland aviserat att man förbereder sig både för att hjälpa Ukrainas grannländer, dit flyktingarna väntas i första hand, och för att ta emot ukrainska flyktingar i Tyskland.

– Vi är förberedda för alla möjliga scenarion, sade då Tysklands inrikesminister Nancy Faeser.

Nya gränsövergångar i Slovakien

Rumäniens inrikesminister Lucian Bode, har till TVB1 sagt att man väntar sig ”hundratusentals” flyktingar.

Även i Moldavien, Ungern och Slovakien strömmar redan ukrainska flyktingar över gränserna. Reuters uppger att Slovakien skickar militär till ukrainska gränsen för att öppna nya gränsövergångar och hjälpa till med flyktingmottagandet.

Ungerns premiärminister Viktor Orban sade under torsdagen att man förväntar sig 600 000 flyktingar från Ukraina.

– Vi är beredda att ta hand om dem och kommer att anta utmaningen snabbt och effektivt, sade han då.