Radar · Utrikes

Indiska kvinnor går från hårt saltarbete till lysande framtid

(AP Photo/Traditionell saltframställning i Gujarat.

Ett FN-projekt som drivs i samarbete med ett av Indiens ledande företag inom ren energi utbildar kvinnor i indiska delstaten Gujarat till solcellsinstallatörer med lysande framtidsutsikter.

Kvinnorna som deltar i utbildningen har tidigare arbetat inom saltindustrin, ett hårt arbete där kristalliserat salt framställs ur saltvatten i flera steg. Vanligtvis utförs arbetet utan kontrakt och med dålig lön.

I FN-projektet där företaget Renew power, som både utnyttjar sol- och vindkraft, är en partner tillsammans med SEWA, Self employed women´s association, och lokala myndigheter, är målet att kvinnorna ska kunna göra bättre betalda karriär inom den gröna energisektorn.

I dagsläget rör det sig om ungefär 1 000 kvinnor som utbildas till solpanels- och solpumps-tekniker.

– Projektet hjälper inte bara till att skapa alternativ försörjning, utan bidrar också till omställningen och är en del av lösningen på miljömässiga utmaningar som finns i exempelvis saltproduktionen, säger Reema Nanavati från Sewa till FN:s presstjänst.

Hon syftar på de dieselpumpar som ofta används inom saltproduktionen för att pumpa runt vattnet i saltvattensbassängerna där vattnet får avdunsta så att saltet kristalliseras.

FN-projektet är en del i arbetet med hållbara utvecklingsmål som bland annat inkluderar jämställdhet, ren energi och vettiga anställningsvillkor.