Radar · Inrikes

Hundar utan hem organiserar transport till Ukraina: “Vi vill hjälpa till där vi kan”

Många ville bidra till Hundar utan hems transport till Ukraina under lördagen.

Vanligtvis arbetar Hundar utan hem med att rädda avlivningshotade hundar. Nu organiserar föreningen transporter med förnödenheter till både människor och djur i Ukraina. “Hjärtat styr, vi bara kör”, säger kommunikationschef Tove Eriksson.

Hundar Utan Hem är en ideell förening som arbetar för att rädda och omplacera avlivningshotade hundar, varav många kommer från Polen. Efter att ha följt utvecklingen i Ukraina bestämde sig organisationen för att samla in och transportera förnödenheter till den polsk-ukrainska gränsen.

“Det kändes självklart för oss. Vi vill hjälpa till där vi kan. Vi är vana vid att jobba snabbt och känner dessutom till resvägar i Polen eftersom vi alltid transporterar våra hundar själva ”, säger Tove Eriksson.

Via sociala medier meddelade organisationen att en transportbil skulle avgå från Stockholm under lördagen och välkomnade följare att lämna kläder, sovsäckar, hundtäcken, filtar och djurmat.

“Vi vill kunna hjälpa både människor och djur som påverkas av det fruktansvärda som händer. Även om man lyckas få med sig sina djur när man flyr är det inte säkert att man kan släpa med sig massa foder, utan man kanske måste prioritera mat till sig själv och sina barn.”

Responsen från allmänheten var överväldigande. Under lördagseftermiddagen var kön av människor som ville bidra till transporten lång.

“Vi har fått så otroligt fin respons och uppslutningen har varit enorm. Vi var inte riktigt beredda på det. Vi fick inte plats med allt som skänktes i den första transporten, men resten ligger i förråd och väntar på nästa vända”, berättar Tove Eriksson.

Hundar Utan Hem planerar flera transporter för att få med de bidrag som inte fick plats i första resan
Hundar Utan Hem planerar flera transporter för att få med de bidrag som inte fick plats i första resan. Foto: Hundar Utan Hem

Bilen från Hundar utan hem avgick från Stockholm under lördag eftermiddag och var fram i Polen vid lunchtid på söndagen.

“Nu letar vi efter hur vi ska få fram sakerna på bäst sätt, utan att vi är i vägen. Som tur är har vi flera medarbetare som talar polska, som kan hjälpa oss ta reda på vart saker gör mest nytta.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV