Radar · Utrikes

Brown Jackson kan bli första svarta kvinna i HD

Domare Ketanji Brown Jackson efter det att president Joe Biden (till vänster) nominerat henne till Högsta domstolen.

USA:s president Joe Biden nominerar Ketanji Brown Jackson till att bli ny domare i Högsta domstolen.
Ketanji Brown Jackson blir den första svarta kvinnliga domaren i HD, om valet godkänns av kongressen.

President Biden meddelade den väntade nomineringen på fredagen.

Ketanji Brown Jackson tackade honom och konstaterade själv den historiska betydelsen:

– Det råkar vara så att jag har samma födelsedag som den första svarta kvinna som blev utnämnd till federal domare. Vi föddes på samma dag, 49 år emellan. I dag står jag (bildligen) på hennes skuldror, och jag delar hennes modiga engagemang för att alla ska vara lika inför lagen.

Erfaren jurist

Den 51-åriga Ketanji Brown Jackson har en bakgrund som bland annat offentlig försvarare, vilket är ovanligt i HD. För närvarande är hon domare i appellationsdomstolen i District of Columbia.

President Biden har möjlighet att nominera en kandidat till domstolen sedan domaren Stephen Breyer tidigare meddelat att han drar sig tillbaka.

Tre kvinnor ingår i den nuvarande sammansättningen av domare i HD, varav Sonia Sotomayor är den första som har latinamerikansk bakgrund.

Oförändrad maktbalans

HD:s nästa domare ersätter 83-årige Breyer som har en liberal grundsyn på hur den amerikanska konstitutionen ska tolkas. Därmed förändras inte maktbalansen, där sex av nio domare anses ha en konservativ och bokstavstrogen syn på grundlagen.

Nomineringen ska godkännas av senaten, där republikaner och demokrater har 50 röster vardera. Vicepresident Kamala Harris, demokrat, har den avgörande rösten om senaten inte kan enas.