Radar · Miljö

Sagotåg för klimatet: “Kräver ett lyckligt slut”

Under Extinction Rebellions Sagotåg för klimatet som gick av stapeln under lördagen byttes skandering ut mot sagostunder och livemusik.

Sagofigurer, hjältar, djur, växter, cirkusartister, livemusik och en gigantisk sagobok. Så såg det ut när Extinction Rebellion anordnade en annorlunda manifestation under lördagen, nämligen ett sagotåg för klimatet.

Manifestationen ägde rum i centrala Stockholm med syftet att efterfråga en bättre, ljus framtidsberättelse från politikens håll. Enligt Aviva Barczewska, koordinator för Extinction Rebellion Stockholms konstgrupp, vill man att sagotåget ska kommunicera framtidshopp.

– Vi kräver helt enkelt ett lyckligt sagoslut på den här historien. Allt annat är uteslutet. Vi har bett alla att klä ut sig till sagofigurer och hjältar för det är de som faktiskt fixar biffen, som reder ut svåra situationer.

För deltagaren Daniel Staaf som är på plats tillsammans med sin dotter känns det bra att visa att klimatengagemang kan vara både peppigt och positivt.

Jag tycker vi ska leva harmoniskt med jorden, inte bara på jorden, säger Daniel Staaf
Jag tycker vi ska leva harmoniskt med jorden, inte bara på jorden, säger Daniel Staaf. Foto: Corinne Platten

– Det känns som en väldigt mysig grej att göra tillsammans med barnen. Jag minns att jag tyckte att det här med klimathotet var så skrämmande när jag var liten. Men allting som rör klimatet behöver inte kommuniceras med en domedagsstämning, allting är inte bara skit.