Radar · Nyheter

Pentagon ska minska civila offer – ”Strategiskt avgörande”

I fjol dödades tio civila, varav sju barn, i en amerikansk drönarattack i Kabul.

”Ett tragiskt misstag”. Det blev ursäkten efter det amerikanska flyganfall som dödade tio civila, varav sju barn, i Kabul i fjol. Nu har Pentagon tagit fram en handlingsplan för att minska civila offer, bland annat med hänvisning till ”långsiktig framgång på slagfältet”.

USA har i åratal kritiserats för att ha dödat civila i drönarattacker och luftangrepp. Men det är sällan som någon ställs till svars. Ofta mörkas civila dödsfall och i de fall de uppdagas medialt, blir påföljden oftast en ursäkt.

Ett av de senast uppmärksammade fallen ägde rum i Kabul, Afghanistan i fjol. Det som först av amerikansk militär beskrevs som eliminerande av ”nära förestående hot från IS-K”, visade sig vara en attack mot civila, där tio personer, varav sju barn, miste livet. Efter att drönarattackens verkliga offer avslöjades av bland annat New York Times, backade den amerikanska militären från sina första uttalanden. Försvarsminister Lloyd Austin kallade det för ett ”hemskt misstag” – återigen ingen ställdes till svars.

Avslöjanden om ytterligare tusentals civila som mist livet till följd av amerikanska attacker i Syrien, såväl som i Irak och Afghanistan, gav samma år New York Times Pulitzer-priset inom journalistik. Efterspelet av avslöjandet resulterade i att försvarsminister Austin beordrade en handlingsplan för att begränsa och åtgärda civila skador, en så kallad ”Civilian Harm Mitigation and Response Action Plan”.

I dagarna presenterades den 36-sidiga handlingsplanen för första gången av det amerikanska försvarsdepartementet. Planen, som ska fasas in under de kommande åren och vara fullt igång år 2025, innehåller bland annat punkter som innebär att militären ska kalkylera och försöka mildra potentiella skador på civila i alla luftangrepp, markräder eller i andra typer av strider. Det ska också upprättas ett civilt skyddscenter, som ska fungera som ett nav för analys, utbildning och kunskapsspridning relaterad till civil skadebegränsning och respons. I handlingsplanen pekas också på att civila dödsoffer och hanteringen av efterlevande inte enbart är av moralisk betydelse, utan även avgörande för att uppnå ”långsiktig framgång på slagfältet”.

”Civila kommer fortfarande att dö”

Sarah Yager, chef för Human Rights Watch i Washington är försiktigt optimistisk. Hon säger att detta är något som de har efterfrågat i 20 år.

– Det är ganska byråkratiskt – många tråkiga processer och personaldetaljer – men det är precis vad som alltid har behövt hända. Jag kommer inte att fira förrän planen är genomförd, för det är där vi får se om det handlar om verklig förändring, säger Sarah Yager till CNN.

Samtidigt, påpekar hon, saknar handlingsplanen granskning av tidigare fall där civila dödats.

Marc Garlasco, tidigare underrättelseanalytiker på Pentagon och numera militärrådgivare åt civilskyddsorganisationen PAX, tror att planen kan komma att göra skillnad om den finansieras och genomförs på rätt sätt.

– Försvarsdepartementet behandlar civila offer som ett ”processproblem”, och den här planen gör ett mycket bra jobb med att ta itu med ett antal problem inom målinriktningsprocessen och de civila offer som är ett resultat av användningen av det våldet, säger Garlasco till The Intercept.

Men även om planen implementeras, kommer det inte innebära att civila inte kommer att dödas, tillägger han.

– Så länge som USA fortsätter att lösa sina problem med användning av militär makt – särskilt högexplosiva ämnen – kommer civila fortfarande att dö. Det är grundproblemet – att vi fortsätter att lösa problem genom att släppa bomber på människor, säger Garlasco.

Läs mer: 

USA skickar krigsmateriel till Saudiarabien – som krigar i Jemen