Radar · Utrikes

Kalifornien stöttar abortresor med budgetmedel

Abortaktivister demonstrerar i Los Angeles för nationell rätt till fri abort i USA.

Kalifornien gör sig redo för att använda uppemot 20 miljoner dollar ur budgeten till att hjälpa kvinnor från andra delstater att ta sig till dess abortkliniker. En omröstning i frågan kommer att hållas i veckan.

Efter det att USA:s högsta domstol i juni rev upp ”Roe mot Wade”, det domslut som sedan 1973 garanterat aborträtten, lovade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (Dem) att delstaten ska bli en fristad för kvinnor som vill göra abort. Han ansåg det dock vara ”orealistiskt” att använda offentliga medel till abortresor annat än inom Kalifornien. Efter hård kritik har Newsom nu backat.

Den med offentliga medel finansierade fonden som Kalifornien har för ändamålet kommer även att ta emot privata donationer. Detta är enligt Newsom viktigt för att täcka kostnaderna.

– Vi behöver alla öka stödet till kvinnor som nekas reproduktiva friheter av sina delstatsregeringar och tvingas komma till Kalifornien för att göra abort, säger Newsoms talesperson Alex Stack.

Beskedet välkomnas av organisationen Planned Parenthood. Antalet kvinnor från främst Texas och Arizona som söker sig till Kalifornien för att göra abort har ökat på sistone.

Medan flera delstater infört striktare abortlagar efter HD:s beslut, har andra delstater och städer agerat för att stötta kvinnor med hjälp av offentliga medel. I republikanskt styrda stater har de styrande i St Louis, Cleveland, och Columbus i Ohio, begärt att få hjälpa kvinnor med budgetmedel.

I Oregon har delstatspolitikerna, som befarar ett abortförbud i grannstaten Idaho, kommit överens om att spendera 15 miljoner dollar för att hjälpa kvinnor göra abort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV