Radar · Morgonkollen

Putin: Avvisar inte samtal

FN:s generalsekreterare António Guterres (till vänster) träffade Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov (till höger) i Moskva under tisdagen.

Rysslands president Vladimir Putin är fortfarande öppen för samtal med Ukraina för att nå ett slut på kriget, säger han i samband med att FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Moskva. Guterres vill se en oberoende utredning om ”möjliga krigsbrott” i Ukraina.

– Trots att den militära insatsen pågår hoppas vi ändå att vi ska kunna nå överenskommelser på det diplomatiska spåret. Vi förhandlar, vi avvisar inte (samtal), säger Putin.

Guterres som träffade både Putin och utrikesminister Sergej Lavrov under tisdagen säger att han föreslagit etableringen av en ”humanitär kontaktgrupp” där Ryssland, Ukraina och FN kan diskutera möjligheten för en säker evakuering av civila.

– Vi behöver omedelbart humanitära korridorer som är säkra och effektiva på riktigt, säger Guterres.

Generalsekreteraren vill även se en oberoende utredning om krigsförbrytelser i Ukraina.

– Jag är bekymrad av de upprepade rapporterna om brott mot internationella humanitära och mänskliga rättigheter och möjliga krigsbrott, säger Guterres.

Sergej Lavrov uppger att Ryssland är redo att samarbeta med ”kollegorna i FN” för att hjälpa civila i Ukraina.

– Vårt mål är primärt att skydda den civila befolkningen, säger han.

Efter sitt besök i Moskva reser António Guterres vidare till Kiev för möten med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Dmytro Kuleba.