Radar · Djurrätt

Nya regler för hummerfiske

Hummer infångad i Bergen.

När hummersäsongen inleds i dag gäller nya regler kopplade till fångsten – humrarna får exempelvis inte hållas i sump längre än till 31 januari. Hummerfisket skapar också bekymmer med förlorade hummertinor som fortsätter att fånga fisk och skaldjur i många år framöver.

I dag är det hummerfiskepremiär och det är framför allt fritidsfiskare som står för fångsten. Dessa har ett antal nya regler att förhålla sig till i år. När humrarna fångats in hålls de i så kallade sumpar, en form av bur. De nya reglerna säger att man inte får hålla hummern i sump längre än till 31 januari, och att en rombärande hummer omedelbart ska återutsättas, om man påträffar en sådan i sin sump.

Nya regler är också på gång för att minska risken för så kallat spökfiske. Många av hummertinorna blir kvar i djupet och fångar fisk och skaldjur i tiotals år framöver. Tinorna blir dessutom en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3 000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år.

Inte längre en dödsfälla

Från 1 januari 2023 träder en ny regel för hummertinor och andra burar i kraft. Enligt den ska tinorna ha rymningshål som hålls stängda med obehandlad bomullstråd.

– Om en bur blir kvar i havet kommer tråden inom några månader att ha brutits ned och buren kommer då inte längre att vara en dödsfälla för hummer, andra skaldjur eller fisk. Det är en enkel och mycket effektiv åtgärd som många har anammat redan nu, säger Lars Molander, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Hummer betraktas som en delikatess och precis som med kräftor kokas hummern ofta levande. Det är omdiskuterat huruvida fiskar, kräftdjur och blötdjur har förmåga till lidande. I början av året deklarerade Danmarks livsmedelsminister att det strider mot den danska djurskyddslagen att koka levande humrar. I november 2021 meddelade Storbritanniens regering att kräftdjur kommer att omfattas av landets nya djurskyddslag, och i Schweiz är det sedan 2018 förbjudet att koka hummer levande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV