Radar · Mänskliga rättigheter

Kubanskt ja till samkönade äktenskap

Röstning i Kubas huvudstad Havanna på söndagen.

Samkönade äktenskap och surrogatmödraskap kommer att bli tillåtet i Kuba. De nya familjelagarna antogs med bred marginal i helgens folkomröstning.

Kubanerna kunde i söndags rösta om en ny familjelagstiftning som godkänner såväl samkönade äktenskap som surrogatmödraskap och föräldrarättigheter för icke-biologiska mammor och pappor.

Och de röstande gav ett tydligt bifall för reformerna – mer än två tredjedelar sade ja för de sammanlagt mer än 400 punkter som ingår i familjelagstiftningen.

”Kärleken är nu lag”, skriver president Miguel Díaz-Canel på Twitter, och fortsätter: ”Nu kommer vi att bli ett bättre land”.
Kuba blir nu det nionde landet i Latinamerika som godkänner samkönade äktenskap.

Den nya familjelagen ska ersätta en lag från 1975, enligt vilken äktenskap är en union mellan en man och kvinna. Regeringen försökte ändra på detta redan 2019, men drog då tillbaka förslaget efter hårt motstånd från kyrkor och konservativa grupper.

Folkomröstningen var den första någonsin i landet om en ny lag, men bara omkring 75 procent av de röstberättigade valde att gå till vallokalerna, det lägsta valdeltagandet i något val sedan revolutionen 1959.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV