Krönikor

Griskorven är för billig – inte för dyr

Efter klimatstrejken sitter jag på en bänk vid Slussen och äter varmkorv. Det är fredagen innan riksdagsvalet. En kvinna närmar sig och hon har ett slags triumferande min. Hon gestikulerar mot min korv och mot plakatet som står lutat mot mina knän. Plakatet har ordet vegan skrivet med stora bokstäver. Hon tror att hon har kommit på mig, en vegan, med att inte leva som jag lär. Nu har hon fått tillfälle att sätta dit mig.

I valrörelsen var Miljöpartiets språkrör de enda partiledare som inte poserade med korvar på Instagram. För korvarna som återfanns i partiledarnas nävar har grisar fötts upp på betonggolv inomhus utan att någonsin se solen. De har drivits fram med slag och elpåfösare mot en ångestfylld död. Ebba Busch nöjde sig inte med en varmkorv utan poserade med en hel falukorvsring för att illustrera att korv blivit dyrt.

Jordbruksverkets hemsida läser jag att bara tretton procent av hushållens utgifter för konsumtion går till mat. Andelen som vi lägger på mat har därmed minskat de senaste fyrtio åren samtidigt som vår övriga konsumtion har ökat. Tvärtemot vad Busch ville säga med sin falukorvsring lägger svenskarna alltså historiskt lite pengar på mat. Däremot har klyftorna ökat trots att den genomsnittlige svensken fått mer pengar att röra sig med. Problemet är alltså inte att falukorven är för dyr utan att fler blivit fattigare.

Industriproducerad korv sägs signalera ”folklighet”, men lyssnar man på  Världshälsoorganisationen WHO är signalen snarare ”cancer och ohälsa”. WHO har varnat för att processat kött, som till exempel falukorv och varmkorv, är kopplat till ökad risk för cancer och placerar korv i samma kategori som andra kända cancerframkallande ämnen som tobak och asbest.

Med tanke på de långa vårdköerna och de höga sjukvårdskostnader som processat kött bidrar till är det konstigt att falukorven som Busch viftar mer inte kostar långt mer än fyrtio kronor.

Ikea sänkte nyligen priset på sin vegetariska varmkorv från tio till fem kronor i syfte att ge fler möjlighet att prova den växtbaserade korven. De skriver på sin hemsida att ”det är enkelt att räkna ut att det går att producera växtbaserad mat med mindre resurser, mindre vatten och mindre jord, och dessutom mindre miljöpåverkan”. Trots att det är så enkelt att räkna ut verkar de korvsnaskande partiledarna inte ha klarat att göra den uträkningen.

Jag hojtar till kvinnan, hon som tror att hon kommit på en vegan med att äta griskorv, att det är en vegansk korv från Pressbyrån och att de är väldigt goda. Hon borde prova! En ung tjej som sitter bredvid mig på bänken frågar om hon får ta en bild på mitt plakat och min vegokorv. Hon skickar bilden till sin kompis som är vegan.

Tumme upp;

Danmark fasar ut ägg från höns i bur. Barbariet med djur i bur går mot sitt slut.

Tumme ner:

Utfasningstiden för de danska hönsburarna är 12 år. Varför daltandet med djurindustrin?