Glöd · Panelen

Panelen: Vad är det mest skrämmande som händer i svensk politik just nu?

"Det spökar i riksdagen när Elsa Widding från Sverigedemokraternas går upp i talarstolen", säger Evelina Sartori Valck, 29 år, handläggare för utbildning och kommunikation, Framtidsjorden, apropå veckans panelenfråga.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till virve.ivarsson@tidningensyre.se med ditt förslag!

–  Normaliseringen av fascismen som Tidöavtalet innebär. Ett paradigmskifte som innebär en ändring på människosyn baserad på allas lika värde och att alla bidrar till samhället efter förmåga som ersätts av att se människor (vissa mer än andra) som fuskbenägna kriminella och lata som bör läxas upp av de anser sig ha de rätta ”svenska värden ” och vad som ”bristande vandel” är. Denna syn kommer att påverka oss alla i det svenska samhället och impregnera den långt framöver. En riktig rysarframtid.
Carmen Blanco Valer, 63 år, Latinamerikagruppernas urfolkspolitiska talesperson

– Det spökar i riksdagen när Elsa Widding från Sverigedemokraternas går upp i talarstolen. Hon är en sensationalistisk klimatförnekare. Man blir definitivt skärrad av försöket att förskjuta hela klimatdebatten till en fråga om vi ens ska minska utsläppen alls – bus till oss, godis till de stora utsläppsbovarna. Widdings retorik är dock inte det enda skrämmande i svensk politik denna oktober. Tidöavtalet är en gengångare med dammiga idéer. Det lämnar mig med en hemsökt känsla denna halloween.
Evelina Sartori Valck, 29 år, handläggare för utbildning och kommunikation, Framtidsjorden

– De rättsosäkra förslag som den nya regeringen kommer med på migrationsområdet och för att bekämpa gängkriminaliteten. Att kunna utvisa på grund av prostitution när det inte ens är ett brott att sälja sex i Sverige. Att införa dubbla straff för gängkriminalitet avskaffar likheten inför lagen. Ett mord är ett mord oavsett i vilken miljö det begås och samma straffskala ska gälla. Övergripande är det skrämmande hur L, M och KD totalt har tappat den moraliska kompassen och blivit ”SD:s galärslavar”.
Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

I montaget syns paneldeltagarna Carmen Blanco Valer, 63 år, Latinamerikagruppernas urfolkspolitiska talesperson, Evelina Sartori Valck, 29 år, handläggare för utbildning och kommunikation, Framtidsjorden och Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna
I montaget syns paneldeltagarna Carmen Blanco Valer, 63 år, Latinamerikagruppernas urfolkspolitiska talesperson, Evelina Sartori Valck, 29 år, handläggare för utbildning och kommunikation, Framtidsjorden och Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna. 

–  Världens samlade forskarkår är överens om att vi står inför en klimatkris som redan har förödande konsekvenser. Läget kommer snabbt bli akut om inga kraftfulla åtgärder görs. Att regeringen då som en av sina första åtgärder lägger ner miljödepartementet för att i stället placera verksamheten under näringslivsdepartementet är en skrämmande signal om hur de anser marknadens behov står över vår gemensamma miljö. Biologisk mångfald och klimat kommer betala ett högt pris, och i förlängning vi också.
Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt

– Det mest skrämmande med den politiska situationen just nu är att både rasism och islamofobi normaliserats. Det är skrämmande att solidaritet och mänskliga rättigheter åsidosätts till förmån för rädslor och brist på förståelse för andra människors livssituationer. Att SD röstats fram som Sveriges näst största parti och håller i taktpinnen tillsammans med en makthungrig moderatledare är väldigt skrämmande i en tid då medmänsklighet och omsorg av varandra borde stå högst på agendan. 
Fatou Lusi, 51 år, grundare och VD för Fatous Passion AB 
 
–  Skrämmande exempel som pågår just nu är:
– Regeringen lägger ner miljödepartementet
– Sverige har nu folkvalda klimatförnekare i riksdagen
– Asylrätten dras ner till en miniminivå
– Sverige överger målet att ge 1 procent av BNI i bistånd och lämnar multilaterala samarbetsorganisationer (läs FN-samarbeten)
– Sverige överger den feministiska utrikespolitiken
– Regeringen har gjort sig själva till marionetter och kommer driva SD-politik.
Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

 I montaget syns paneldeltagarna Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt, Fatou Lusi, 51 år, grundare och VD för Fatous Passion AB och Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning
 I montaget syns paneldeltagarna Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt, Fatou Lusi, 51 år, grundare och VD för Fatous Passion AB och Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning. 

– Det beror på vem man frågar. Minkarna tycker nog att det är politiken för djurplågeri i minkindustrin. Kycklingarna tycker nog att det är politiken för djurplågeri i kycklingindustrin. Grisarna tycker nog att det är politiken för djurplågeri i grisindustrin. 
Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker

– Det mest skrämmande som sker just nu är slottsavtalet och kantringen mot högerextremism. Slottsavtalet är en attack på all form av jämlikhet och jämställdhet i Sverige och internationellt. Allt som kan vara bra för vanligt folk begravs i utredningar. Men mitt i rådande kristider ska den absoluta toppen i samhället få ett rejält guldregn och miljödepartementet slaktas. Där tillsätts det inga utredningar. De fattigaste får mer övervakning och åtgärder som kommer öka den organiserade brottsligheten.
Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet

– Det finns mycket som är skrämmande, men det hemskaste är ändå att vi fått en skuggregering. Ett parti, som inte officiellt sitter med har lika stort inflytande på budget, propositioner och allt annat, som rör styret av landet. Det blir svårt att utkräva ansvar av partiet och insynen i beslutsgången blir klart försämrad.  Demokratin är i fara och det är verkligen skrämmande!
Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna

I montaget syns paneldeltagarna Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker, Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet och Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna
I montaget syns paneldeltagarna Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker, Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet och Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna.