Radar · Integritet

Finland ändrar abortlagen

Riksdagshuset i Helsingfors.

Kvinnor i Finland som vill göra abort behöver inte längre argumentera för sin sak och träffa flera läkare. Landets särskilda abortlagstiftning ändras och närmar sig grannländernas.

Riksdagen i Helsingfors har klart och tydligt röstat för en lagändring som utgår ifrån att kvinnan själv får bestämma, rapporterar finländska medier som Yle. 125 ledamöter röstade för och 41 emot.

Lagstiftningen kommer dock även fortsättningsvis att vara strängare än Sveriges. Fri abort kommer att gälla i Finland fram till och med graviditetens tolfte vecka, jämfört med de 18 veckor som gäller i Sverige.

Om en abort ska ske efter vecka tolv kommer det att krävas att det föreligger fara för kvinnans hälsa eller liv.

Tidigare har det i Finland krävts särskilda skäl för abort, såsom sociala omständigheter kring den gravida personen. Dessutom har det krävts konsultation med två olika läkare. I praktiken har skälen dock tolkats välvilligt och läkare har sällan stått i vägen för aborter.

Lagändringen har sin grund i ett medborgarinitiativ i september 2020, som fick stöd från kvinno- och människorättsorganisationer.

De flesta av de finländska partierna var tydligt för ändringen. Motståndet fanns framför allt i Sannfinländarna och Kristdemokraterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV