Radar · Utrikes

En död i jordskred i Italien – flera saknade

Räddningsarbetet pågår för att få bort leran från gatorna i Casamicciola, på norra delen av ön Ischia i Italien.

Ett intensivt regnoväder satte igång ett jordskred på ön Ischia utanför Neapel i Italien tidigt på lördagsmorgonen. En person har bekräftats död, men fortfarande saknas ett tiotal personer.

Bilar forslades bort och hus kollapsade av lerfloden i den lilla staden Casamicciola under lördagsmorgonen. Tidigt på förmiddagen gick infrastrukturminister Matteo Salvini ut med uppgiften om att åtta personer dödats. Den uppgiften tillbakavisades senare av inrikesminister Matteo Piantedosi, som konstaterade att inga dödsfall bekräftats.

Samtidigt sa han att läget är allvarligt.

– Det handlar om människor som förmodligen ligger under leran, som inte svarar på tilltal, sa han till tv-kanalen Tg2 enligt nyhetsbyrån Ansa.

Senare under dagen meddelades att en kvinna hittats död på ett av de drabbade torgen i staden, där just nu 70 personer från räddningstjänsten arbetar med att få bort lermassorna. 12 personer uppges fortfarande som saknade.

Minst 10 hus uppges ha rasat och cirka 30 familjer, totalt omkring 100 personer, sitter isolerade i sina hus utan vatten och elektricitet.

Inte första jordskredet

Det är inte första gången den lilla staden Casamicciola råkar ut för ett jordskred. Även 2009 skedde ett ras som då dödade en 14-årig flicka. År 2017 skedde dessutom en jordbävning som skadade 42 personer.

Jordskred är ett naturligt fenomen som dock konstaterats bli vanligare i takt med klimatförändringar och häftigare skyfall.

Mauro di Vito, chef för Italiens nationella institut för geofysik och vulkanologi, säger till Ansa att även om jordskred är naturliga fenomen så bör samhället se till att bebyggda områden är säkra och satsa på förebyggande arbete.

– Å ena sidan genom att ingripa med ad hoc-strukturer och å andra sidan genom att de områden som är mest utsatta inte urbaniseras, till att börja med genom exempelvis förbud mot vägbyggen i nedströmsområdena, eftersom vägarna själva kan gynna snabba skred och flöden med katastrofala konsekvenser.

En av de som fastnat i sina hem är Lisa Mocciaro. Med trädgården full av lera och fallna träd berättar hon för Ansa att de boende har vant sig vid en rad mindre jordskred vid det här laget, men att de ändå är skräckslagna: 

– Ingen kan göra något mot dessa krafter: vi har förändrat planeten genom att orsaka klimatförändringar eftersom regn av denna intensitet verkligen inte borde drabba ön Ischia. Låt oss nu bara hoppas att antalet saknade och döda begränsas, för sedan 2009 har vi lidit för många förluster och för många katastrofer: ingen kan stoppa naturen nu, vi kan bara be för alla.