Radar · Utrikes

Utahs republikanske guvernör går emot det egna partiet – stoppar idrottsförbud för transpersoner 

Utahs guvernör Spencer Cox under en intervju i delstatens senathus  tidigare i mars.

Den amerikanska delstaten Utahs guvernör Spencer Cox meddelar att han lägger in ett veto mot det lagförslag som skulle förbjuda transtjejer från att delta i skolidrott. “Jag försöker förlita mig på vänlighet, barmhärtighet och medkänsla”, skriver Cox i ett brev till senaten.

Elva amerikanska delstater har hittills infört idrottsförbud för transelever och studenter. Den 4 mars röstade även senaten i Utah ja till ett lagförslag som skulle förbjuda transtjejer från att delta i skolidrott. Huruvida lagen kommer att träda i kraft är dock osäkert efter att delstatens republikanske guvernör Spencer Cox meddelat att han lägger in sitt veto.

I ett brev till delstatssenaten förklarar Cox sitt beslut och hänvisar till statistik som visar att bland de 75 000 elever som deltar i skolidrott på gymnasienivå i Utah är endast fyra transelever och endast en transtjej. 

“Fyra barn som bara försöker hitta vänner och känna samhörighet. Fyra barn som försöker ta sig igenom dagen. Sällan har så mycket rädsla och ilska riktats mot så få”, skriver Cox.

I brevet kritiserar Cox hur lagförslaget tagits fram och noterar det höga antalet självmord bland unga transpersoner.

“Jag är ingen expert på transsexualism. Det är mycket som jag har svårt att förstå och vetenskapen är motstridig. Men när jag tvivlar försöker jag förlita mig på vänlighet, barmhärtighet och medkänsla. Om lagen ändå skulle träda i kraft hoppas jag att vi kan hitta sätt att visa dessa barn att vi älskar dem och att de hör hemma i vår delstat.”