Radar · Utrikes

Hotell i beslag – misstanke om ekonomiskt mygel

Hakainde Hichilema på Heroes Stadium i Lusaka vid tillträdet förra året.

Två helikoptrar och ett helt hotell. Det finns bland beslagen när president Hakainde Hichilema nu verkar göra allvar av vallöftet att slå till mot korruptionen i Zambia.

I veckan har tre exministrar gripits, Given Lubinda, Joseph Malanji och Stephen Kampyongo. Helikoptrarna och hotellet tillhör Malanji, tidigare utrikesminister. Men han misstänks ha köpt dem för pengar han försnillat ur statskassan.

Även i övrigt består misstankarna mest av ekonomiskt mygel. Men Kampyongo anklagas också för att ha satt liv i fara genom att få sina anhängare att kasta sten mot ett rivaliserande partis helikopter i valrörelsen 2016.

Nolltolerans mot korruption

Summorna ministrarna anklagas för att ha tagit varierar mellan 9,5 miljoner och 21,5 miljoner kwacha. Det motsvarar ungefär hälften så mycket i svenska kronor – alltså inga gigantiska belopp i dylika sammanhang. Men i ett land där vanligt folks inkomster är bara bråkdelar av vad de är i västvärlden, handlar det ändå om viktiga medel som undanhållits allmänheten.

Hichilema kom till makten förra året, under parollen nolltolerans mot korruption. Men inte alla är övertygade om att offensiven kommer att fungera.

– Dessa politiker grips för att åklagarna vill göra makten, alltså presidenten, nöjd, säger människorättsexperten Brebner Changala.

Jag är inte säker på att frågorna är utredda så att bevisen är tillräckligt starka innan gripandena gjordes.

Tills vidare är exministrarna fria igen, mot borgen. De förnekar misstankarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV