Radar · Inrikes

Gemensam ilska över mäns våld mot kvinnor 

På Medborgarplatsen i Stockholm samlades människor under lördagen för att protestera mot mäns våld mot kvinnor.

Ett jämställt samhälle, fritt från våld och sexuella övergrepp. Det var budskapet när Kvinnostrejk anordnade demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm.  

Initiativet #kvinnostrejk startades den 26 mars 2021 på Instagram i protest mot mäns våld mot kvinnor och ickebinära. Sedan dess har strejker arrangerats varje fredag på olika platser runtom i Sverige. På årsdagen arrangerades en stor demonstration med brandtal och livemusik på Medborgarplatsen.

Första talare ut på scen var Merly Åsbogård som är utbildad statsvetare, prostitutionsöverlevare och samhällsdebattör. Hon talade om bristen på förtroende för rättsväsendet och hur förövaren ofta får en andra chans.

Talade gjorde även bland andra Linnéa Claeson, jurist och människorättsaktivist, och Ida Östensson, jämlikhetsexpert och grundare av organisationen Make Equal.

Under demonstrationen uppmärksammades det faktum att 14 kvinnor misstänks ha mördats under årets första 11 veckor. Jämförelsevis ligger de senaste årens snitt på 14 mördade kvinnor per år. Därmed befaras att det dödliga våldet mot kvinnor kommer att nå nya nivåer i Sverige under 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV